Μαζί με το χειμώνα έρχονται και οι πρώτες εποχικές ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μειώνουν την άμυνα του οργανισμού και δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να μεταφέρονται εύκολα οι ιοί ανάμεσα στα παιδιά, γεγονός που ενισχύεται από το συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, όπως σχολεία, φροντιστήρια, παιδότοποι, χώροι δραστηριοτήτων, κ.λπ.
Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά, είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι και διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, και οι ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία συνοδεύεται από λιγότερο συνάχι, αλλά συχνά από υψηλό πυρετό, βήχα, ενδεχομένως δύσπνοια και διαρκεί επτά με δέκα ημέρες.
Πόσες φορές μπορεί ένα παιδί να αρρωστήσει στη διάρκεια του χρόνου;
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ωστόσο ο μέσος όρος υπολογίζεται σε 8-10 φορές για παιδιά 1-3 ετών και 6-8 φορές τον χρόνο για παιδιά 4-8 ετών. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η γενική οδηγία είναι ότι κρατάμε το παιδί στο σπίτι όσο έχει πυρετό και έντονα συμπτώματα ίωσης (πονόλαιμο, πονοκέφαλο, συμπτώματα από το γαστρεντερικό).
Και αυτό γιατί, αν π.χ. στείλουμε το παιδί στο σχολείο, αφενός μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά, αφετέρου, επειδή ο οργανισμός του είναι ακόμα αδύναμος, μπορεί να προσβληθεί και από κάποιον άλλο ιό.
Πώς θα προφυλάξετε το παιδί σας;
- Αποφύγετε άτομα που είναι ήδη άρρωστα. Ειδικά τα νεογνά και τα βρέφη, που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την άμυνά τους είναι πολύ ευάλωτα.
- Πλένετε καλά τα χέρια του παιδιού αν είναι μικρό ή μάθετέ το να το κάνει, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι. Το 80% των ιώσεων μεταδίδονται με την επαφή. Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες σε επιφάνειες, όπως τα παιχνίδια, τα χερούλια στις πόρτες, το κινητό τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κλπ. Αγγίζοντας τα μολυσμένα αντικείμενα μεταφέρουμε τα μικρόβια στο πρόσωπό, τη μύτη και το στόμα και έτσι αρρωσταίνουμε.
- Αερίστε καλά τους κλειστούς χώρους.
- Αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων, όπως ποτήρια, πιρούνια, πιάτα, πετσέτες. Φροντίστε να έχει ο καθένας τα δικά του.
- Πλένετε καλά τα παιχνίδια, την πιπίλα ή άλλα αντικείμενα του παιδιού, που μπορεί να έχουν ακουμπήσει σε μολυσμένες επιφάνειες ή να τα έχουν πιάσει μολυσμένα χέρια.
Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την ίωση ενός παιδιού;
Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν όλες τις λοιμώξεις, αλλά αυτές που οφείλονται σε μικρόβια. Για τους ιούς που προκαλούν τις συνηθισμένες ιώσεις δεν υπάρχουν φάρμακα. Η χορήγηση αντιβιοτικών στις ιώσεις δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί, αντίθετα το επιβαρύνει με ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και αποδυναμώνει τα αντιβιοτικά για μελλοντική χρήση.
Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και περνάνε. Η αντιμετώπιση των ιώσεων περιλαμβάνει:
- Καλή ενυδάτωση, ώστε να ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις και να αποβάλλονται από το σώμα με το βήχα ή το φύσημα της μύτης. Δώστε στο παιδί πολλά υγρά, π.χ. φρεσκοστυμμένους χυμούς, σούπες, αφεψήματα.
- Πλύσεις της μύτης με άφθονο φυσιολογικό ορό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί το παιδί να αναπνεύσει από τη μύτη. Σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ίσως βοηθήσει ο αποφρακτήρας.
- Τοποθέτηση υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού ή εισπνοή υδρατμών στο μπάνιο, αν δεν έχετε υγραντήρα.
- Χορήγηση αντιπυρετικού, όχι όμως ασπιρίνης.
Η περίοδος που μια ίωση είναι πιο μεταδοτική και επομένως είναι η πιο «επικίνδυνη» είναι 1-2 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τις πρώτες 2-4 μέρες μετά την εμφάνισή τους. Η μετάδοση μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια που κάποιος έχει συμπτώματα και σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει εβδομάδες.
Ο μέσος χρόνος διάρκειας μιας ίωσης είναι 3-5 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Στην περίπτωση που ο πυρετός ή τα υπόλοιπα συμπτώματα επιμένουν και επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα το παιδί να δείχνει εξαντλημένο, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.