Το βάψιμο των αυγών γίνεται σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα του Μυστικού Δείπνου, με το κόκκινο χρώμα, που παραδοσιακά επιλέγεται, να συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
Παρόλο που το κόκκινο πρωταγωνιστεί, τα τελευταία χρόνια τα αυγά βάφονται και σε άλλα χρώματα, είτε με τεχνητές βαφές είτε με φυσικό τρόπο. Αλλά ας δούμε πώς θα πετύχουμε να βάψουμε τέλεια τα πασχαλινά αυγά, όποια χρώματα κι αν επιλέξουμε:
- Προτιμάμε να βράσουμε αυγά που είναι περίπου 4-5 ημερών, και όχι φρέσκα, για να βαφτούν ομοιόμορφα και να καθαρίζονται πιο εύκολα.
- Τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην σπάσουν στο βράσιμο.
- Τα καθαρίζουμε πολύ καλά με ένα νωπό πανί πριν τα βράσουμε.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, στρώνουμε ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι, ώστε να μην σπάσουν και ρίχνουμε κρύο νερό.
- Τοποθετούμε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση, χωρίς να τα στριμώξουμε. Βράζουμε για 10’ σε δυνατή φωτιά.
- Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μία κουταλιά ξύδι και σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω, σκεπασμένη, για 20’, ώστε να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
- Βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε έτοιμη βαφή, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Βγάζουμε τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και τα ακουμπάμε σε χαρτί για να στεγνώσουν.
- Τέλος, τα γυαλίζουμε χρησιμοποιώντας λίγο βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα που έχουμε βρέξει με ελαιόλαδο.
Βάψιμο πασχαλινών αυγών με φυσικά χρώματα
Το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα.
- Ρίχνουμε τα κρεμμυδόφυλλα σε μία κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε τα αυγά σε μια στρώση.
- Βράζουμε για 10′, ώστε τα κρεμμύδια να βγάλουν το χρώμα τους και να βαφτούν τα πασχαλινά αυγά.
- Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα για να πετύχουμε καλύτερο χρώμα.
- Όταν στεγνώσουν και κρυώσουν τα γυαλίζουμε, όπως παραπάνω.
Ποια φυσικά υλικά χρησιμοποιούμε ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να δώσουμε στα αυγά
Κόκκινο: χυμό από ρόδι, κεράσια κονσέρβα σε σιρόπι, φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, παντζάρια, μούρα
Μπλε: μπλε μούρα σε κονσέρβα ή μοβ χυμό σταφυλιού
Κίτρινο: κουρκουμά, κιτρινόριζα, φλούδες λεμονιού, χαμομήλι, πράσινο τσάι
Πράσινο: φύλλα από σπανάκι, μαϊντανό
Πρασινοκίτρινο: φλούδες από πράσινο μήλο
Ροζ: αποξηραμένη αρώνια σε μορφή σκόνης, κράνμπερις, ψιλοκομμένα παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς
Πορτοκαλί: καρότα, φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι, τριμμένο καρότο και λίγη πάπρικα
Μοβ: βατόμουρα, κόκκινο κρασί, μικρή ποσότητα από φύλλα κόκκινου κρεμμυδιού, κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες.
Μπεζ/καφέ: στιγμιαίο καφέ, βρασμένα τσόφλια καρυδιού, μαύρο τσάι
Χρυσαφί: κρόκο Κοζάνης
Η διαδικασία είναι η εξής:
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε το υλικό της επιλογής μας.
- Προσθέτουμε λευκό ξίδι και βράζουμε για 30’ (ή 60΄ για πιο έντονο χρώμα).
- Σουρώνουμε και ρίχνουμε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, τοποθετώντας τα αυγά, τα οποία βράζουμε για 10’.
- Βγάζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
- Τα περνάμε με ένα πανάκι που έχουμε βρέξει με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.
Μπορούμε, επίσης, για το βάψιμο των αυγών να χρησιμοποιήσουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία είναι βρώσιμα και πωλούνται σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε πάστα ή ζελέ. Αφού βράσουμε τα αυγά, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα μεγάλο φλιτζάνι με νερό και προσθέτουμε 1κ.γλ. ξύδι και 8-10 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε ένα ένα τα βρασμένα αυγά σε ένα κουτάλι, το οποίο βυθίζουμε στο χρωματιστό νερό. Αφήνουμε τα αυγά λίγα λεπτά, ώστε να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε τα αυγά και ακολουθούμε τη διαδικασία που αναφέρουμε παραπάνω για να στεγνώσουν και να γυαλίσουν.
Tips
- Τα αυγά με λευκό τσόφλι αποκτούν έντονο χρώμα, ενώ αυτά με μπεζ τσόφλι, πιο βαθύ.
- Ένα ζευγάρι γάντια θα προστατέψει τα χέρια σας από τις βαφές.
- Για να καθαρίσει η κατσαρόλα μετά το βάψιμο των αυγών, θα χρειαστεί να την τρίψετε με άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής.