Ταπαιδιά και ο ρόλος τους στην μετάδοση του κορωνοϊού έχουν βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων αφενός γιατί τον τελευταίο καιρό έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που καταγράφονται στην χώρα μας, αφετέρου γιατί βρισκόμαστε στο κατώφλι της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι 6 περιπτώσεις που ενδείκνυνται να γίνει τεστ κορωνοϊού στα παιδιά
Όπως εξηγεί ο παιδίατρος ” Το πότε ένα παιδί θα κάνει τεστ για τον κορωνοϊό έγκειται στην κρίση του θεράποντος παιδιάτρου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να στείλουμε το παιδί για μοριακό τεστ.
Τα νοσοκομεία εξυπηρετούν ένα μεγάλο όγκο ασθενών και εκτελούν τους ελέγχους βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Τα ιδιωτικά εργαστήρια από την άλλη είναι ακόμα πολύ λίγα για να καλύψουν όλο το πληθυσμό. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε και το υψηλό κόστος καθώς το τεστ δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.”
Μάλιστα, ο παιδίατρος διευκρινίζει ότι ” Υπάρχουν στοιχεία από το ιστορικό που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε το ποια παιδιά θα πρέπει να κάνουν το τεστ:
Για παράδειγμα αν πρόκειται για μεγάλο παιδί που μπορεί να έχει επαφές με άλλους τότε αυτό είναι ένα ύποπτο στοιχείο.
Αν πρόκειται για μικρότερο που βρίσκεται διαρκώς με τους γονείς του, τότε αν κάποιος από τους μεγάλους έχει πυρετό η υποψία για covid γίνεται μεγαλύτερη, αφού το μικρότερο παιδί συνήθως θα κολλήσει από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Στοιχεία όπως το αν η περιοχή έχει πολλά κρούσματα ή αν ταξίδεψαν πρόσφατα με μαζικό μέσο μεταφοράς έχουν επίσης την αξία τους.
Γενικά θα προσπαθήσουμε να αποκλείσουμε κάποια επαφή με κρούσμα.”
Το μοριακό τεστ
“Παρ’ όλα αυτά ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε covid είναι το μοριακό τεστ. Ωστόσο και αυτό αν γίνει πολύ νωρίς μπορεί να βγει αρνητικό λόγω χαμηλού ιϊκού φορτίου και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο” εξηγεί ο παιδίατρος.