Τι θα χρειαστείτε
Για το φύλλο
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 3 μεγάλα πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι φέτα
- 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 αβγό
- Αλατοπίπερο
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα πράσα. Σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2ο
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά και έπειτα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Δεν μας πειράζει αν η ζύμη είναι λίγο κολλώδης. Μόλις πλάσουμε τη ζύμη σε μια μπάλα την αφήνουμε να ξεκουραστεί (για αρκετά λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου) σκεπάζοντας τη με ένα πανί, ενώ προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βήμα 3ο
Στο μπολ με τα πράσα, προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Βήμα 4ο
Ξαναπλάθουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Βάζουμε αλεύρι σε μία μεγάλη επιφάνεια ανοίγουμε τις μπάλες σε 4 λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού το λαδώνουμε, και προσθέτουμε το δεύτερο και μετά βάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα. Βάζουμε και το τρίτο φύλλο το λαδώνουμε και τέλος προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο.
Βήμα 5ο
Κόβουμε από πριν τα κομμάτια της πίτας και ψήνουμε στον φούρνο για 50-55 λεπτά μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσό χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: herbsandflour.com