ΣΧΟΛΕΙΟ

Προετοιμάζοντας το παιδί για το νηπιαγωγείο

Το καλοκαίρι ευνοεί την ψυχολογική κι όχι μόνο προετοιμασία για το «πρώτο σχολείο»

Θα σας φαίνεται περίεργο να κάνουμε συζήτηση για το νηπιαγωγείο καλοκαιριάτικα. Αν όμως ήρθε η ώρα από φθινόπωρο το παιδί να πάει στο νηπιαγωγείο αλλά δεν είχε μέχρι τώρα επαφή και εμπειρία με την έννοια του «σχολείου» και αν φοβάστε πως η μετάβαση τόσο για εσάς όσο και για το παιδί θα είναι δύσκολη, χρησιμοποιήστε το διάστημα των διακοπών για να το κάνετε πιο εύκολο.

Συνήθως είναι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που βιώνουν με μεγαλύτερο άγχος τη διαδικασία αποχωρισμού, αλλά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας ενδέχεται να παρουσιάσουν στρες αν δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.

Οργανώστε ένα πρόγραμμα

Πριν αρχίσει το παιδί σχολικού τύπου δραστηριότητες, όπως το να πάει σε παιδικό σταθμό, σε έναν βαθμό η καθημερινότητά του δεν είναι τόσο αυστηρά δομημένη. Υπάρχει μεγαλύτερη σχετικά ελευθερία με το τι ώρα θα κοιμηθεί ή θα ξυπνήσει. Όταν όμως ετοιμάζεται να αρχίσει σχολικές υποχρεώσεις καλό είναι να προηγηθεί ένα διάστημα όπου αυτές οι ώρες να είναι ρυθμισμένες.

Παίζουμε σχολείο

Επειδή στις μέρες μας τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό πριν από το νηπιαγωγείο έχουν ήδη μάθει κάποιες πρώτες γνώσεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε εγχειρίδια ή βιβλία για την ηλικία του παιδιού και να κάνετε κάποιες ασκήσεις λεπτής κινητικότητας ή για να εξοικειωθείτε ήδη με κάποια από τα πράγματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί τα παιδιά στον παιδικό σταθμό.

Επισκεφθείτε το νηπιαγωγείο μαζί με το παιδί

Είναι σημαντικό να δει το παιδί αρκετά νωρίτερα τον χώρο που από το φθινόπωρο αναμένεται να περνάει αρκετές πλέον ώρες του. Καλό είναι επίσης να γνωρίσει το εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα εσείς να κάνετε μια πρώτη γνωριμία μαζί τους και να μιλήσετε για το παιδί σας. Ωραία ιδέα είναι να περάσει ίσως και κάποιες ώρες εκεί ή μια μέρα για να πάρει μια πρώτη ιδέα – αν έχετε την έγκριση του νηπιαγωγείου.

Δώστε του χώρο και χρόνο

Αρχίστε να του καλλιεργείτε την ιδέα, να του λέτε πώς θα είναι το πρόγραμμά του από το φθινόπωρο – επίσης αρχίστε να περνάτε μέσα στη μέρα λίγες ώρες ξεχωριστά. Να παίζει πιο πολύ με άλλα παιδάκια. Όσο πιο πολύ τονώσετε την κοινωνικότητά του τόσο πιο εύκολα θα γίνει η μετάβαση.

Η φιλία είναι το πιο ισχυρό κίνητρο

Αν έχετε αποφασίσει σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάει, αν είναι της περιοχής σας ή αν ξέρετε κι άλλα παιδιά που θα πάνε στο ίδιο, πολύ βοηθητικό είναι να ξέρει το παιδί ότι και κάποιος/α φίλος/η του θα πάει στο ίδιο νηπιαγωγείο ή να γνωρίσετε μέσα στο καλοκαίρι κάποιο παιδί και να γίνουν φίλοι από πριν, ώστε να είναι η φιλία τους ένα ισχυρό θετικό κίνητρο για να θέλει το παιδί να πάει από Σεπτέμβριο χωρίς να έχει δυσάρεστα συναισθήματα.

Φέρτε το σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ήδη πάει νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό

Ό,τι και να του πείτε εσείς, άλλο είναι και άλλο αντίκτυπο έχουν τα λόγια που θα του πουν παιδιά σε κοντινή ηλικία που έχουν ήδη πάει παιδικό ή νηπιαγωγείο. Φέρνοντάς το σε επαφή με παιδάκια που έχουν σχολική εμπειρία θα μάθει μέσα από τη δική τους εμπειρία και ματιά κάτι που ενδεχομένως να το φοβίζει και τα λόγια των συνομηλίκων του να είναι λειτουργήσουν πιο καθησυχαστικά.

Γράψτε το σε μια καλοκαιρινή δραστηριότητα

Υπάρχουν διάφορα μαθήματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων με μικρή διάρκεια και για λίγες ώρες τη μέρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρώτο βάπτισμα.

Βάζοντας μικρές δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητά σας τώρα το καλοκαίρι που να προετοιμάζουν το παιδί για τη μετάβαση στο σχολείο, αυτό θα γίνει και ένας ωραίος τρόπος δημιουργικής απασχόλησης για το παιδί αλλά και θα έχει σημαντικό ψυχολογικό όφελος που θα το διαπιστώσετε όταν έρθει η ώρα…

Νηπιαγωγείο και πανδημία

Τον τελευταίο χρόνο ίσως το άγχος αποχωρισμού να είναι μεγαλύτερο από την πλευρά των γονιών με όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν υπόψη τους για τα παιδιά. Η μάθηση ωστόσο και η κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν μπορεί να στον πάγο. Το καλοκαίρι ευνοεί και από αυτή την άποψη την προετοιμασία καθώς δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες εξωτερικές και επομένως πιο ασφαλείς δραστηριότητες.

http://childit.gr