OLD HELLO, ΣΧΟΛΕΙΟ

Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: 5 χρυσές συμβουλές για ένα όμορφο ξεκίνημα

Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: 5 χρυσές συμβουλές για ένα όμορφο ξεκίνημα

Η στιγμή  που το παιδί μας θα πάει νηπιαγωγείο ήρθε και η συγκίνησή μας είναι τεράστια! Ακόμα πιο μεγάλη, όμως, είναι η ανησυχία μας για το πώς θα προσαρμοστεί το αγγελούδι μας στο νέο αυτό πλαίσιο. Άραγε θα του αρέσει; Θα κάνει νέους φίλους; Θα ακούει τη δασκάλα του; Ερωτήματα που τριβελίζουν συνεχώς το μυαλό μας αλλά, στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και… εύκολα. Αρκεί να έχουμε κάνει μια μικρή προετοιμασία πριν την μεγάλη μέρα του αγιασμού.

Ξεκινήστε να κάνετε βόλτες έξω από το νηπιαγωγείο

Μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου που (μάλλον) θα ανοίξουν τα σχολεία, μπορείτε να οργανώσετε την καθημερινή σας βόλτα με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάτε από το νηπιαγωγείο του. Έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή να περάσει για πρώτη φορά την μεγάλη αυλόπορτα του σχολείου, θα είναι εξοικειωμένα με τον χώρο και την διαδρομή. Η αγωνία του θα μειωθεί και θα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν θα έρθει η ώρα να σας αποχωριστεί.

Μην παρουσιάσετε το νηπιαγωγείο σαν κάτι «μεγάλο»

Πολλές φορές λέμε στα παιδιά πως ήρθε η ώρα να πάνε στο «μεγάλο σχολείο», ότι πλέον είναι μεγάλα παιδιά και άλλα παρόμοια νομίζοντας πως έτσι ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους. Στην πραγματικότητα, όμως, του προσθέτετε άγχος, αφού αισθάνεται πως το επόμενο βήμα του είναι μεγάλο και μη διαχειρίσιμο. Είναι σημαντικό να συζητάτε για το νηπιαγωγείο και τις νέες του υποχρεώσεις αλλά χωρίς να το τρομάζετε. Εξάλλου, βρίσκεται στην ηλικία που είναι ικανό να διαχειριστεί το περιβάλλον του νηπιαγωγείου, ακόμα κι αν στα μάτια σας παραμένει (και θα παραμείνει για πάντα) μωρό…

Μην προδιαγράφετε τίποτα…

Τι εννοούμε; Αποφύγετε φράσεις όπως «θα κάνεις πολλούς φίλους», «θα σου αρέσει πολύ», «θα ζωγραφίζετε» ή «θα τραγουδάτε». Με λίγα λόγια,  μην δημιουργείτε λανθασμένες προσδοκίες γιατί το παιδί θα απογοητευτεί πολύ γρήγορα αν δεν συμβούν όσα περιμένει. Προτιμήστε να μην κάνετε εικασίες και να το το κρατάτε προσγειωμένο. Έτσι, δεν θα νιώσει προδομένο αν δεν επιβεβαιωθείτε και δεν θα χάσει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σας, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να προσαρμοστεί αμέσως στο νέο του περιβάλλον.

Κάντε του σαφές πως ο «άνθρωπός» του είναι η νηπιαγωγός

Στο νέο του περιβάλλον, δεν θα είναι δίπλα του ούτε η μαμά του, ούτε η δασκάλα που είχε μέχρι πέρσι στο προνήπιο. Πρέπει να του κάνετε σαφές, λοιπόν, πως οτιδήποτε κι αν χρειάζεται θα είναι κοντά του η νηπιαγωγός. Χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια μαζί της και να ξέρει πως μπορεί να την εμπιστεύεται. Και φυσικά, χρειάζεται να αναπτύξετε κι εσείς μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί της ώστε να συνεργάζεστε καθ’ όλη τη σχολική χρονιά για το συμφέρον του παιδιού σας.

Μιλήστε του για τις φετινές και ιδιαίτερες συνθήκες λόγω Covid

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστες οι φετινές συνθήκες για τα μικρά παιδιά, και ειδικά για τα μικρά μας που πάνε στο νηπιαγωγείο. Η πρώτη τους επαφή με το σχολείο θα πρέπει να γίνει με υψηλά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας. Είναι καλό, λοιπόν, να του μιλήσετε για την χρήση της μάσκας, τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάει από τα άλλα παιδιά αλλά και την αποφυγή «φιλιών και αγκαλιών» που τόσο αγαπάνε τα παιδιά.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να τους εξηγήσετε τον λόγο που πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε να μην βιώσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση ούτε σαν ένα είδους «τιμωρίας», ούτε σαν κάτι δυσάρεστο. Πείτε τους πως είναι κάτι που δεν θα κρατήσει για πάντα και πως, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, βοηθάνε την γιαγιά ή τον παππού να παραμείνουν υγιείς.

ΠΗΓΗ:mama365.gr