Το κοτόπουλο είναι σήμα κατατεθέν του Κυριακάτικου τραπεζιού των περισσότερων οικογενειών. Τα παιδιά το τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση και οι μαμάδες το προτιμούν γιατί συνδυάζεται με πολλές γεύσεις και λαχανικά.
ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρο κοτόπουλο
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας Μουστάρδα
2 λεμόνια
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
3 κουτ. της σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα μυρωδικά (εστραγκόν, θυμάρι, μαϊντανό)
4 κουτ. της σούπας Κρέμα Βαλσάμικου2 ξερά κρεμμύδια
4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
6 παντζάρια κομμένα σε τέταρτα
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Συγκεντρώστε το ξύσμα από τα δύο λεμόνια σε ένα μπολ, προσθέστε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Απλώστε το μείγμα με το χέρι σας ανάμεσα στην πέτσα και στο κρέας (στο στήθος και στα μπουτάκια του κοτόπουλου, ξεκινώντας να απλώνετε το μείγμα από την κοιλιά ή από το λαιμό).
Κόψτε τα λεμόνια στη μέση και βάλτε τα στην κοιλιά του κοτόπουλου. Βάλτε τα λαχανικά και το κοτόπουλο στο ταψί, περιχύστε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέστε 300 ml νερό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ½ ώρα.Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, βάλτε το σε μία πιατέλα με τα ψημένα λαχανικά, περιχύστε τα λαχανικά με την κρέμα βαλσάμικου και σερβίρετε.