OLD HELLO, OLD HELLO 2

Sex Education: Για όλα όσα οι έφηβοι δυσκολεύονται να ρωτήσουν

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάστηκε με το pod.gr και τους έχει απαντήσεις

Πώς είναι η πρώτη φορά; Υπάρχει καλό και κακό πορνό; Πόσο εύκολα ή δύσκολα κάνεις coming out στην κοινωνία του σήμερα; Λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας; Μια σειρά του pod.gr, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με 12 επεισόδια για παιδιά που μαθαίνουν όλα όσα δεν συζητούν με τους γονείς τους και δεν τους λένε στο σχολείο, έρχεται σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Οι 20χρονοι Ελεάννα Παπαδοκωστάκη και Γιώργος Αραβώσης μιλούν ανοιχτά στο Sex Education για όλα όσα απασχολούν τους έφηβους γύρω από το σεξ, αντλώντας δεδομένα και στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες, με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων, συζητώντας με τους δικούς τους φίλους και βγαίνοντας έξω στον κόσμο. Μια χρήσιμη σειρά για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Σκοπός αυτού του podcast είναι να ενημερωθούν οι έφηβοι από επιστήμονες, για όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουν πριν από την πρώτη φορά, για την πορνογραφία, το bullying, το coming out, τη συναίνεση, τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη, το χάπι της επόμενης ημέρας, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την υπερσεξουαλικότητα ή την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, την απόλαυση, τη διεμφυλικότητα/τρανς, το sexting, την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, τα σεξουαλικά πρότυπα, την έμφυλη βία και, φυσικά, τον έρωτα.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί κεντρικό και ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παρέχοντας γνώσεις για τις συναισθηματικές, κοινωνικές, διυποκειμενικές και σωματικές όψεις της σεξουαλικότητας, η Σεξουαλική Αγωγή ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης;

Οι κοινωνικές αλλαγές και η τεχνολογική ανάπτυξη έχουν αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια την αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν με επιστημονικά και παιδαγωγικά μέσα τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών είναι ελάχιστες. Έτσι, όταν προκύπτουν ζητήματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την ταυτότητα, τη σεξουαλική διαφορετικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την οικειότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει με τον τρόπο της να «αυτοσχεδιάσει».

 

H απουσία συστηματικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στις τάξεις αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση, παρωχημένες και πολλές φορές επικίνδυνες αντιλήψεις, άγχος, ανασφάλεια και συχνά επιβλαβείς επιλογές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Sex Education: ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για τη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα ζήτημα που συντροφεύει και απασχολεί έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Σε έρευνες της UNESCO και του ΠΟΥ έχει καταγραφεί πως η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, όχι μόνο δεν αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση, αλλά εμφανίζει θετικά αποτελέσματα για τη σωματική και συναισθηματική σεξουαλική υγεία των νέων.

ΠΗΓΗ:childit.gr