ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά: ποια είναι τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέξετε

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας. Αν και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σπάνια συμβαίνει σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της από το περιεχόμενο του εντέρου ή μπορεί να έχει ως αιτία το πρήξιμο του τοιχώματος λόγω ιώσεων, ξένων σωμάτων ή παράσιτων.

Στην αρχή εμφανίζεται πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στο στομάχι, ο οποίος συνοδεύεται από αδιαθεσία, ανορεξία, τάση για εμετό ή εμετό. Στη συνέχεια ο πόνος μετατοπίζεται στο κάτω και δεξιό μέρος της κοιλιάς, γίνεται σταθερός και πιο έντονος όσο περνά ο χρόνος, ενώ μπορεί στα συμπτώματα να υπάρξουν διάρροια, δέκατα ή/και πυρετός.

Καθώς ο πόνος είναι δυνατός, το παιδί πιέζει την κοιλιά του, περπατά σκυφτό, όταν ξαπλώνει προτιμά την αριστερή πλευρά, ενώ δυσκολεύεται να κάνουν απότομες κινήσεις, όπως να πεταχτούν ψηλά ή να κατέβουν απότομα από το κρεβάτι. Η φάση αυτή διαρκεί 4-6 ώρες. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ταχύτερη όσο μικρότερο είναι το παιδί.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, καθώς η ανατομική θέση της σκωληκοειδούς και η αιτία της απόφραξης της δεν είναι πάντα ίδια για όλους. Καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες συχνές παθήσεις της παιδικής ηλικίας, όπως η οξεία γαστρεντερίτιδα και η ουρολοίμωξη, αν ο πόνος διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον παιδίατρο.

Είναι σκόπιμο η διάγνωση να γίνει μέσα άμεσα, ώστε να προλάβουμε τη ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, που μπορεί να οδηγήσει στην περιτονίτιδα. Η δυσκολία στη διάγνωση είναι πιο μεγάλη στα μικρότερα παιδιά, γιατί η νόσος εξελίσσεται ταχύτερα και η εκτίμηση της κλινικής εικόνας είναι δυσκολότερη.

Η αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας γίνεται με χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς και καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας. Χρειάζονται 2-8 ημέρες για την αποθεραπεία, ανάλογα με το πόσο έγκαιρα έγινε η διάγνωση και η σκωληκοειδεκτομή.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά είναι ο καλύτερος έλεγχος όλης της κοιλιακής χώρας, η έλλειψη της τομής και των επιπλοκών που την συνοδεύουν, και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μειονεκτήματα αποτελούν το υψηλό κόστος του λαπαροσκοπικού εξοπλισμού, και η ειδική εκπαίδευση που απαιτείται εκ μέρους του χειρουργού.

Προσοχή
Αν θεωρείτε ότι ο πόνος που νιώθει το παιδί οφείλεται σε σκωληκοειδίτιδα:

  • Επικοινωνήστε άμεσα με το παιδίατρο.
  • Μη δώσετε παυσίπονο στο παιδί, γιατί μπορεί να αλλοιωθεί η κλινική εικόνα του.
  • Μην δώσετε φαγητό στο παιδί, γιατί το έντερο ερεθίζεται και ο πόνος επιδεινώνεται.

http://citykidsguide.com