Οι σούπες τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους και όταν έξω κάνει κρύο ένα πιάτο ζεστή σουπίτσα είναι ο ιδανικός τρόπος για να ζεσταθούμε. Mε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και τις σημαντικές ποσότητες υγρών που προσφέρουν στα παιδιά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα ενυδατώνουν. Επίσης είναι ένας έξυπνος τρόπος για να “πείσουμε” τα παιδιά να φάνε λαχανικά.
Το ξέρετε ότι εκτός από την κλασική νερόβραστη εκδοχή τους μπορείτε να τις κάνετε πιο ελκυστικές για τα παιδιά αξιοποιώντας την τεχνική βελουτέ; Οι σούπες βελουτέ είναι πιο συμπυκνωμένες και ξεχωρίζουν για την βελούδινη υφή τους είτε επειδή έχουν αλεστεί είτε επειδή έχουν “δεσει” με κάποιον τρόπο και έχουν φιλτραριστεί για να μην έχουν τόσο πολύ ζουμί.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο ελαφριά σε λιπαρά σούπα, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και αφαιρούμε το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια. Αν η σούπα έχει περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει, προσθέτουμε μία ωμή πατάτα και βράζουμε άλλα 15 λεπτά, αφαιρούμε την πατάτα και σερβίρουμε. Προσέχουμε να πολτοποιούμε τις σούπες όταν είναι ζεστές με την ράβδο μπλέντερ μέσα στη κατσαρόλα και όχι σε μπλέντερ με καπάκι που μπορεί να πεταχτεί από τους ατμούς. Η βάση για μία νόστιμη σούπα είναι ένας καλοφτιαγμένος ζωμός από λαχανικά, κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι.
Υλικά:
25 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
300 γρ. καρότα ψιλοκομμένα
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
100 γρ. κόκκινες φακές
μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
λίγο κύμινο (1/2 κ.γ)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό από τα αρωματικά μας.
Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μια σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με το χυμό λεμονιού, αλάτι – πιπέρι- κύμινο και ψιλοκομμένο το υπόλοιπο μυρωδικό μας.