Το συκώτι είναι ένας τύπος κρέατος πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην αγορά. Ωστόσο, πολλές οικογένειες δεν το προτιμούν κυρίως επειδή δεν το τρώνε εύκολα τα παιδιά. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος κ. Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου συγκεντρώνει παρακάτω τα οφέλη αυτής της “υπερτροφής” και ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει μια απίθανη συνταγή που θα σας κάνει να καθιερώσετε το συκώτι στο οικογενειακό τραπέζι!
“Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να λάβουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όμως το συκώτι μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Μια μικρή μόνο ποσότητα συκωτιού παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας και στις απαιτούμενες ποσότητες. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες!”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γιαννιτσοπούλου.
Διατροφική αξία
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συκώτι είναι ένα “superfood” λόγω της ποικιλίας των βιταμινών και των μετάλλων που προσφέρει.
Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες αντιστοιχούν σε 100 γρ. συκωτιού:
164 θερμίδες
4,4 γρ. λιπίδια
3,8 γρ. υδατάνθρακες
26 γρ. πρωτεΐνες
17,9 mg σίδηρος
14 mg μαγνήσιο
10 mg ασβέστιο
18,7 mg βιταμίνη Β12
23,6 mg βιταμίνη C
17,9 mg βιταμίνη Α
Οφέλη στην υγεία
Επειδή το συκώτι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σχετίζεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά:
Μειωμένος κίνδυνος αναιμίας
Η σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β12 και σιδήρου στο συκώτι μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας. Εάν έχετε αναιμία, το αίμα σας έχει χαμηλότερο επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Επιστρέφουν επίσης διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα στους πνεύμονες. Τα άτομα με αναιμία αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονται κουρασμένα ή αδύναμα και μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους. Απαιτείται βιταμίνη Β12 για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται στο σώμα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και πρωτεϊνών βασικής μυοσφαιρίνης που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητες για τη μεταφορά οξυγόνου.
Μειωμένος κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης Α
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Εκείνοι με ανεπάρκεια βιταμίνης Α διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναιμία, χρόνια διάρροια και ξηροφθαλμία (νυχτερινή τύφλωση). Μια μερίδα συκώτι περιέχει πάνω από 700% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α για ενήλικες.
Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων καρκίνων
Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων στο σώμα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης Α σε ορισμένους πληθυσμούς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη.
Καλύτερη υγεία των ματιών
Οι σημαντικές θρεπτικές ουσίες στο συκώτι όπως η βιταμίνη Α, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD), μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική απώλεια όρασης, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες. Αρκετές μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιείχε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μαζί με τη βιταμίνη Ε και τη βιταμίνη C συσχετίστηκε με 25% μειωμένο κίνδυνο AMD. Όσοι κινδυνεύουν από την πάθηση αυτή θα πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για το εάν τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα ή η λήψη ενός συμπληρώματος είναι καλύτερο για αυτούς.
Μειωμένος κίνδυνος άλλων ασθενειών
Ο χαλκός στο συκώτι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο χαλκός παίζει διάφορους σημαντικούς ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υγιών αιμοφόρων αγγείων, του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα χαλκού στο σώμα έχουν μικρότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι η λήψη περισσότερου χαλκού στη διατροφή ή από συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των συσχετίσεων.
Μοσχαρίσιο συκώτι πανέ, από τον Άκη Πετρετζίκη
Τι θα χρειαστείτε:
400 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. καλαμποκάλευρο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
1-2 κ.σ. μέλι
2 κλ. δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
50 γρ. λιαστές ντομάτες
100 γρ. ρόκα
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το συκώτι σε λεπτές λωρίδες.
Σε ένα μπολ βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε τις λωρίδες από το συκώτι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί όλο το συκώτι από το μείγμα.
Βάζουμε το συκώτι στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξίδι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, ρόκα και ελαιόλαδο.
Συνοδεύστε το με τραγανά σπιτικά τσιπς πατάτας…
Τι θα χρειαστείτε:
450 γρ. πατάτες
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
αλάτι
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Πλένουμε καλά τις πατάτες για να τις χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα.
Κόβουμε τις πατάτες προσεκτικά με ένα μαντολίνο ή με ένα peeler σε πολύ λεπτές φέτες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά για να φύγει όλο το άμυλο και τις σουρώνουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές. Όσο περισσότερο άμυλο χάσουν τόσο πιο τραγανές θα γίνουν.
Απλώνουμε σε δόσεις τις πατάτες σε ταψί με πετσέτα και καλύπτουμε με άλλη μια πετσέτα για να χάσουν όλη την υγρασία τους. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Δεν θέλουμε να τις ψήσουμε τελείως οπότε θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Χωρίζουμε τα πατατάκια σε τρία μπολ. Στο ένα βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Στο δεύτερο βάζουμε τη ρίγανη και στο τρίτο την πάπρικα. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν όλα τα πατατάκια μας με τα μυρωδικά.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 5-10 λεπτά για να αφυδατωθούν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
*Έξυπνο tip: Βάζοντας τις καθαρισμένες πατάτες σε μπολ με παγωμένο νερό, θα γίνουν πολύ πιο τραγανές όταν τις ψήσουμε ή τις τηγανίσουμε!
ΠΗΓΗ:http://infokids.gr