OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τα 5 σημεία-κλειδιά για να αποφύγουν τα παιδιά τους τραυματισμούς

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά μέσα από τον αθλητισμό. Μαθήματα όπως η ευγενής άμιλλα, η σκληρή δουλειά και συγκέντρωση για να πετύχει κανείς το στόχο του, η πειθαρχία, η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης καθώς και η έννοια της συνεργασίας είναι χρήσιμα εφόδια όχι μόνο στον τομέα των σπορ αλλά και στο συνεχές (και πολλές φορές δύσκολο) παιχνίδι που λέγεται «ζωή».

Εντούτοις, είτε επειδή πολλές φορές τα παιδιά κινούνται πιο αδέξια είτε επειδή υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους μπορεί να τραυματιστούν στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό, λοιπόν, μιλήσαμε σήμερα με τον κ. Θεμιστοκλή ΤζατζαϊρηΟρθοπαιδικός, Χειρουργός Ενηλίκων & Παίδων, Εξειδικευθείς Παιδοορθοπαιδικός (UK) Διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠΘ και σας προτείνουμε μερικές λύσεις έτσι ώστε να τα προστατέψουμε από τους τραυματισμούς:

  • Χρησιμοποιήστε το σωστό εξοπλισμό: Ρωτήστε και ζητήστε τη συμβουλή του προπονητή σχετικά με το ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος εξοπλισμός. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερωθείτε και για τη συντήρηση του εξοπλισμού αυτού στο μέλλον. Όλος ο προτεινόμενος εξοπλισμός όπως παπούτσια/κράνος/γάντια θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος και να ταιριάζουν απόλυτα στο σώμα του παιδιού.
  • Το δεύτερο και σημαντικότερο, αν και δεν εξαρτάται από εσάς, είναι η καλή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου: Είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν ανώμαλες επιφάνειες, τρύπες ή ολισθηρές επιφάνειες (εκτός βέβαια αν μιλάμε για γήπεδο χόκεϊ!) οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό των μικρών αθλητών.
  • Ο πιστοποιημένος προπονητής: Ένας προπονητής δεν αρκεί απλώς να γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο σωστά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος προπονητής έχει πλήρη γνώση στο τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση τραυματισμού ενός παιδιού έτσι ώστε να προσφέρει αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Στην κορυφή της πυραμίδας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται το «πρώτα η ασφάλεια» και όχι «η νίκη πάνω από όλα». Το τελευταίο οδηγεί τους αθλητές συχνά σε τραυματισμούς, σοβαρούς σε αρκετές περιπτώσεις.
  • Διάλεξε το σωστό άθλημα για το παιδί σου: Είναι σημαντικό να «ακούμε» τι μας λένε τα παιδιά και να σεβόμαστε την άποψή τους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έρθουν σε επαφή με πολλαπλά ερεθίσματα προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό που τα ίδια προτιμούν. Επιπλέον, ο προπονητής είναι σημαντικό να αξιολογήσει την «καταλληλόλητα» του παιδιού λαμβάνοντας υπ’όψιν το πόσο ψηλό, δυνατό ή ευέλικτο είναι. Τέλος εξίσου σημαντικό είναι, όπου αυτό απαιτείται, να γίνεται μια συζήτηση με τον ιατρό του παιδιού πριν αυτό ξεκινήσει τη νέα δραστηριότητά του.
  • Σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία: Είναι δουλειά του προπονητή να προθερμάνει σωστά τους αθλητές του και φυσικά στο τέλος της προπόνησης να διενεργείται πάντα ένα πρόγραμμα αποθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται σημαντικά τραυματισμοί όπως θλάσεις, διαστρέμματα κ.α.

Είτε αυτό είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλλεϋ, τα αγωνίσματα στίβου ή το χόκεϊ επί πάγου/χόρτου όλα τα παραπάνω είναι βασικοί πυλώνες που θα κρατήσουν το παιδί σας ασφαλές και μακριά από τραυματισμούς όσο αυτό θα «μάχεται» να κατακτήσει τη νίκη!

«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ», Γιουβενάλης 55-135 μ.Χ.

Από Dr. Τζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD, MSc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων

ΠΗΓΗ:INFOKIDS