ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα κούλουμα μια άλλης, νοσταλγικής εποχής

Τα κούλουμα μια άλλης, νοσταλγικής εποχής

Με τον όρο «κούλουμα», εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έξω στην φύση. Παιδιά, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες παίρνουν τα ταπεράκια τους, παίρνουν και τον χαρταετό τους και βγαίνουν σε πάρκα και βουνά να γιορτάσουν την πρώτη μέρα της σαρακοστής.

Το έθιμο του χαρταετού κρατάει πολλά χρόνια πίσω. Ωστόσο, ο λόφος του Φιλοπάππου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις εποχές, γέμιζε πάντα με μικρά παιδιά που πετούσαν χαρούμενα τον αετό τους.

 

Με τα χρόνια, το πέταγμα του χαρταετού έγινε μία αγαπημένη συνήθεια αλλά και αφορμή να συναντηθεί ολόκληρη η οικογένεια με φίλους, γνωστούς και γείτονες, όλοι με τους νηστίσιμους μεζέδες τους σε ταπεράκια, και να πετάξουν τον χαρταετό τους κάνοντας ένα υπέροχο πικ νικ.

Κάτι άλλο που ίσως δεν θα δούμε φέτος όσο τις προηγούμενες χρονιές, είναι οι εκατοντάδες, πολύχρωμοι χαρταετοί να πωλούνται σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Το καλύτερο όλων, όμως, είναι όταν ο ουρανός γεμίζει δεκάδες πολύχρωμους χαρταετούς! Κι όταν ο δικός σου πετάει πιο ψηλά απ’ τους υπόλοιπους, ψηλώνεις κι εσύ μαζί του μερικούς πόντους…

ΠΗΓΗ:http://mama365.gr