Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του νόστιμα λαχανικά, ιδανικά για δροσερές, γευστικές συνταγές, που μπορούν να συνοδεύσουν τις συναντήσεις με φίλους στη βεράντα ή στον κήπο, ή απλώς να αποτελέσουν μία ευχάριστη έκπληξη στα οικογενειακά γεύματα. Επιλέξαμε τέσσερις συνταγές που φέρνουν το καλοκαίρι στο τραπέζι σας!
Αμπελόφυλλα τυλιχτά με τυρί και βασιλικό στο γκριλ
Ένα ξεχωριστό, εύκολο, πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι για τα πρώτα ουζάκια του καλοκαιριού.
Υλικά (μερίδες 6)
- 12 αμπελόφυλλα μεγάλα (αν είναι από βάζο τα ξεπλένετε να φύγει η αλμύρα και τα στραγγίζετε καλά)
- 12 στρογγυλά κομμάτια φορμαέλλα πάχους περίπου 1,5εκ. (ή παρόμοιο τυρί σε στρογγυλό σχήμα)
- 12 φαρδιές λωρίδες λιαστής ντομάτας (πάχους περίπου 1,5 εκ.)
- 1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, σε λεπτές ροδέλες
Εκτέλεση
Στρώνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω. Τοποθετούμε στην άκρη όπου υπήρχε το κοτσάνι μια φέτα τυρί και από πάνω μια λωρίδα λιαστή ντομάτα και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό. Διπλώνουμε τις άκρες γύρω από το τυρί και τυλίγουμε ώστε να καλυφθούν καλά τα υλικά και να γίνει σαν πακετάκι. Τα τοποθετούμε σε πιάτο ή δίσκο με την «ραφή» προς τα κάτω. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά μέχρι να παγώσουν λίγο για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Ετοιμάζουμε το γκριλ. Όταν πυρώσει η αντίσταση βγάζουμε τα πακετάκια από το ψυγείο, τα αλείφουμε από όλες τις πλευρές με λάδι και τα τοποθετούμε στη σχάρα. Τα ψήνουμε περίπου 3′-4′, γυρίζοντας μόνο μια φορά προσεκτικά για να μην σκορπίσουν, μέχρι να πάρει χρώμα το αμπελόφυλλο χωρίς όμως να καεί. Μόλις αρχίσει το τυρί να λιώνει τα κατεβάζουμε από τη σχάρα. Τα σερβίρουμε ζεστά σε πιατέλα, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.
Κεφτεδάκια ελληνικά
Με φέτα και ντομάτα, τα ελληνικά κεφτεδάκια έχουν γεύση καλοκαιρινή και συνδυάζονται τέλεια με τη χωριάτικη σαλάτα.
Υλικά (μερίδες 6)
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 πιπεριά τριμμένη
- 4 κ.σ φέτα σε τρίμματα
- 2 κ.σ δυόσμο
- 2 κ.σ μαϊντανό
- 1 φλ. φρυγανιά
- 4 κ.σ ούζο
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- χωριάτικη σαλάτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα σκεπασμένα στο ψυγείο. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, αλευρώνουμε, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με χωριάτικη σαλάτα.
Τάρτα με κολοκύθι
Μία νόστιμη αλμυρή τάρτα κολοκύθι με φύλλο γιαουρτιού, με μπισκοτένια ζύμη, που αποτελεί ένα ελαφρύ καλοκαιρινό ορεκτικό ή σνακ που θα απολαύσετε.
Υλικά (μερίδες 12)
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 αυγό
Για τη γέμιση
- 8 κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- 400 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1/4 φλ. εβαπορέ γάλα
- 4 αυγά
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή φρέσκο δυόσμο)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη γιαουρτιού
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη, βάζοντας όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ. Ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα πατάμε με τις παλάμες να γίνουν πλακέ. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′. Ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλα τη ζύμη για τάρτα και τα στρώνουμε σε 2 λαδωμένες ταρτιέρες με 22 εκ. διάμετρο. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της τάρτας και τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση με κολοκυθάκια
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαραθούν για 5′. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα τυριά στη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τον άνηθο. Τα προσθέτουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μοιράζουμε ίση ποσότητα στις δυο ταρτιέρες. Ψήνουμε την τάρτα κολοκύθι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC για περίπου 35′-40′ μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να σταθεί 10′ για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε τη ζεστή τάρτα.
Παπουτσάκια μελιτζάνας με γιαούρτι
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά φαγητά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή λίγο πιο ελαφρύ, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπεσαμέλ με μια εξίσου νόστιμη σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά (μερίδες 6)
Για τα παπουτσάκια
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον κιμά
- 13 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400γρ. μοσχαρίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο ή κιμά
- 100γρ. κονιάκ
- 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα
- 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
- 2 αβγά
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφουμε με 5 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο για 30′-40′, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10’, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί για 1’-2’, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30’, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κρατάμε το κρέας στην άκρη.
Για την κρέμα: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Κρατάμε την κρέμα στην άκρη.
Λιώνουμε τη σάρκα στις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, τις γεμίζουμε με το κρέας πρώτα και μετά απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με τη υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να πάρουν χρώμα.