ΘΕΑΤΡΟ

«The Nightmare Before Christmas»: 5 μαθήματα ζωής που διδάσκει στα παιδιά αυτή η εξαιρετική ταινία

Η ταινία «The Nightmare Before Christmas» («Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης», όπως έχει αποδoθεί στα ελληνικά) είναι μία stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής και σεναρίου του αιώνιου παραμυθά του κινηματογράφου, Τιμ Μπάρτον και η οποία έκανε πρεμιέρα το 1993.

Η ταινία πραγματεύεται την πορεία του Τζακ Σκέλινγκτον του «βασιλιά» του Halloween Town, ο οποίος όταν βαρέθηκε την εργασία της προετοιμασίας την ομώνυμης ετήσιας γιορτής ανακαλύπτει τη Χριστουγεννιάτικη πόλη και παρακινείται για αλλαγή να αναλάβει τον έλεγχο των Χριστουγέννων.

Δυστυχώς, τα μακάβρια του πλάνα αποτυγχάνουν να μπουν στο εορταστικό κλίμα. Την ίδια ώρα, μια όμορφη υπηρέτρια που φροντίζει τον κατασκευαστή της Dr. Finkelstein προσπαθεί να αποδράσει από τα δεσμά της. Ανησυχεί για τον Jack και προβλέπει ότι τα σχέδιά του θα καταστραφούν.

Μπορεί όταν δει κανείς για πρώτη φορά την τανία να μην πάει το μυαλό του ένα βήμα παραπάνω, αλλά αν την παρατηρήσει λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι τα μαθήματα που διδάσκει είναι διαχρονικά

Ακόμη και τα είδωλα «κουράζονται»

Ο Jack Skelington λατρεύεται κι έσχει γίνει είδωλο από ΄ολους τους κατοίκους της πόλης για την αφοσίωσή του στο Halloween. Όπως παρά το γεγονός, ότι αγαπά αυτή τη γιορτή, κάποια στιγμή κουράζεται. Αρχίζει να αναζητά κάτι καινούριο. Η επανάληψη των πραγμάτων μέσα στη ζωή μπορεί να είναι κουραστική και για σένα, κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μάθημα.

Είναι πολύ πολύ φυσιολογικό να κουραστείς από τη ρουτίνα. Όμως, ο Τζακ εν προκειμένω το πάει ένα βήμα παραπάνω και πιστεύει ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανός να πάρει τη δουλειά του Άη Βασίλη. Όταν όμως με τον Lock, τον Shock και τον Barrel απαγάγουν τον Άγιο Βασίλη, σύντομα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τα βάλει με αυτόν τον τύπο που είναι μάστερ σε αυτό που κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι τέλειο να προσπαθείς να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα, αλλά φτάνεις στην υπερβολή, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Είναι υπέροχο να δοκιμάζεις κάτι νέο

Είναι ένα σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά να γνωρίζουν, ότι οφείλουν να προσπαθούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, ακόμη κι αν τελικά δεν τα καταφέρουν. Μερικές φορές κάποιος άλλος μπορεί να είναι καλύτερος από σένα, και αυτό δεν είναι κακό, επειδή σίγουρα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις καλύτερα αποκλειστικά και μόνο εσύ.  Ο Τζακ έδωσε συγχαρητήρια στον Άγιο Βασίλη επειδή μπορεί να «δουλεύει» τα Χριστούγεννα τόσα χρόνια με τον τρόπο που το κάνει. Αν και πρέπει να παραδεχθεί ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι το «ατού» του, ο Τζακ είναι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί τελειότερα το Halloween από τον ίδιο.

Να μπορείς να επανορθώνεις

Αν και ο Τζακ έδωσε εντολή για την απαγωγή του Άη Βασίλη, η πρόθεσή του δεν ήταν να του δώσουν το τέλος με τον πιο τρομακτικό τρόπο. Όταν ο Τζακ ανακάλυψε ότι ο Santa και η αγαπημένη του (σσ. του Τζακ) Σάλι, βρίσκονταν σε κίνδυνο επέστρεψε στο Halloween Town για να τους σώσει και τους δύο και στη συνέχεια συνόδευσε τον Santa στη χριστουγεννιάτικη «πτήση» του. Με έναν σπουδαίο τρόπο, αυτό μας δείχνει ότι ακόμη κι αν τα έχεις κάνει θάλασσα, υπάρχει πάντα ευκαιρία να επανορθώσεις.

Δεν είσαι μόνος

Καθώς ο Τζακ τραγουδά ότι νιώθει μόνος σε έναν κόσμο που τόσο αγαπά, η Σάλι τον παρακολουθεί. Νιώθει ότι είναι μόνος με τον εαυτό του και η Σάλι κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι της, το κοινό ξέρει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τελικά ο Τζακ καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνος. Πολλοί από μας νιώθουμε μόνοι για διάφορους λόγους στη ζωή μας. Όμως, όσο μεγαλώνουμε συνειδητοποιούμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ένα υπέροχο μάθημα για τα παιδιά, ότι ακόμη και στις πιο μοναχικές μας στιγμές, δεν είμαστε μόνοι και κάποιος είναι κάπου υπάρχει κάποιος για να μας ακούσει.

Η, ταινία σε σκηνοθεσία Henry Selick, έκανε πρεμιέρα το 1993 έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Τη μουσική υπογράφει ο μετρ του είδους, Ντάνι Έλφμαν.

Για αυτά τα πολύ απλά, αλλά σημαντικά μαθήματα, τώρα που έρχονται Χριστούγεννα καθίστε όλη η οικογένεια μαζί και δείτε την υπέροχη αυτή ταινία. Κι αν την έχετε ήδη δει, αξίζει να το ξανακάνετε, βλέποντάς τη αυτή τη φορά από άλλη σκοπιά… Τη διδακτική!

ΠΗΓΗ:infokids.gr