ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (ή ασθένεια Χασιμότο) είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς στον κόσμο και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

Πρόκειται για μία αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, προκαλώντας φλεγμονή και υποθυρεοειδισμό. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, τα συμπτώματά του μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή, οι τροποποιήσεις της διατροφής μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα της νόσου.

Τροφές που σας κάνουν καλό
Εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.

Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κ.λπ.

Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.

Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδια, κολοκυθάκια κ.λπ.

Υγιεινά λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, άγλυκες νιφάδες καρύδας, γιαούρτι πλήρους λιπαρής ουσίας, γιαούρτι καρύδας κ.λπ.

Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.

Κόκκοι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, τυλιγμένη βρώμη, κινόα, ζυμαρικά από καστανό ρύζι κ.λπ.

Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρα καρυδιών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια μακαδάμιας, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.

Όσπρια: φακές, ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.

Γαλακτοκομικά και γαλακτοκομικά υποκατάστατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D: γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, γιαούρτι πλήρους λιπαρής ουσίας, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξιδο κ.λπ.

Ποτά: νερό, άγλυκο τσάι, αφρώδες νερό κ.λπ.

 

Χρήσιμα συμπληρώματα

Υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με νόσο του Χασιμότο. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια, είναι πιθανό να έχουν έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Τα ωφέλιμα συμπληρώματα περιλαμβάνουν:

Σελήνιο: μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 200 mcg σεληνίου ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων αντιθυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα με νόσο του Χασιμότο.

Ψευδάργυρος: o ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Έρευνες υποδεικνύουν ότι 30 mg από αυτό το μέταλλο ημερησίως, σε συνδυασμό με το σελήνιο, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Κουρκουμίνη: μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι αυτή η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ένωση μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών γενικά.

Βιταμίνη D: τα άτομα με την νόσο του Χασιμότο έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα της νόσου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τα άτομα με ασθένεια Χασιμότο τείνουν επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Η λήψη υψηλής ποιότητας συμπλέγματος βιταμινών Β αυξάνει τα επίπεδα της Β12 και άλλων σημαντικών βιταμινών Β.

Μαγνήσιο: τα χαμηλά επίπεδα αυτού του ορυκτού συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Χασιμότο και υψηλότερα αντισώματα θυρεοειδούς. Επιπλέον, η διόρθωση των ελλείψεων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με νόσο του θυρεοειδούς.

Σίδερο: τα άτομα με τη νόσο Χασιμότο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναιμία και να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου για τη διόρθωση μιας ενδεχόμενης ανεπάρκειας.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.

Σάκχαρα και γλυκά: σόδα, ενεργειακά ποτά, κέικ, παγωτό, γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, δημητριακά με ζάχαρη, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ.

Φαστ φουντ και τηγανητά: πατάτες τηγανητές, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.

Άμυλο: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τορτίγιες λευκού αλευριού, μπέιγκελ κ.λπ.

Τρόφιμα και κρέατα υψηλής επεξεργασίας: κατεψυγμένα δείπνα, μαργαρίνη, δείπνα μικροκυμάτων, μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Γλουτένη: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ, ψωμί κ.λπ.

Κάποιοι γιατροί, συστήνουν στους ασθενείς τους να αποφεύγουν επίσης τη σόγια. Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και καλό είναι να διαμορφώσετε τη διατροφή σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και, φυσικά, τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Με πληροφορίες από Health Line