ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο μεταβολισμός και ποιος ο ρόλος του στην απώλεια βάρους

Ο όρος μεταβολισμός περιλαμβάνει το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ενέργεια και ο τρόπος που αποθηκεύει την ενέργεια για να την χρησιμοποιήσει κάποια άλλη στιγμή. Μέτρο της ενέργειας που ξοδεύει ο οργανισμός μας είναι ο βασικός μεταβολισμός, ο οποίος υπολογίζεται σε θερμίδες.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό κάθε ατόμου, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η σύσταση σώματος (άλιπη και λιπώδης μάζα).Τι είναι ο μεταβολισμός και ποιος ο ρόλος του στην απώλεια βάρους

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μυϊκής μάζας (που μαζί με τα οστά και τα υγρά του σώματος συνθέτουν την άλιπη μάζα), τόσο υψηλότερος ο μεταβολισμός ενός ατόμου. Άρα, η αύξηση μυϊκής μάζας είναι προϋπόθεση για την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του ποσοστού λίπους.

Ένας σωστός, ασφαλής και μόνιμος τρόπος αύξησης του μεταβολικού ρυθμού είναι η καθιέρωση ήπιας/μέτριας φυσικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση. Δεδομένου ότι η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την αύξηση της μυϊκής μάζας, ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός είναι ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση.

Καθώς η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Ειδικά η πρωτεΐνη, αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό κατά περίπου 30% μόνο και μόνο για να γίνει η πέψη της. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, τα θαλασσινά, τα όσπρια, το κοτόπουλο, το κρέας, τα αυγά και οι ξηροί καρποί, οι οποίοι είναι και πηγή καλών λιπαρών, όπως επίσης, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

http://citykidsguide.com