ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο μύκητας Candida auris, που τον συναντάμε, πώς προστατευόμαστε

Τι είναι ο μύκητας Candida auris που έχει προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε νοσοκομεία σε Ελλάδα και κόσμο. Που τον συναντάμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Με αφορμή το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ, η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Αριστέα Βελεγράκη, δίνει απαντήσεις για τον μύκητα Candida auris, συστήνοντας ψυχραιμία και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας Candida auris;

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανασοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν. Κάποια στελέχη Candida auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε Candida auris. Καλό είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων, όπου κινούμαστε είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για κάθε λοίμωξη.

  • Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό και ακολούθως με αλκοολούχο διάλυμα, ιδίως πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  • Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας με αλκοολούχο διάλυμα, εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
  • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Σε περίπτωση διάγνωσης με Candida auris ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το χλώριο είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του Candida auris.

Πηγή: iefimerida.gr