Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων στις γιορτές.
- Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο χωρίς σπατάλες. Υπολογίστε από πριν τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψετε και αγοράστε μόνο αυτά που θα χρειαστείτε.
- Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των φαγητών / υλικών που αγοράζετε.
- Στα μικρά παιδιά σερβίρετε μικρές μερίδες και ξαναγεμίστε το πιάτο τους αν πεινάνε κι άλλο.
- Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, κρατήστε το για τις επόμενες μέρες. Αν κάποια περισσευούμενα φαγητά δεν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα, τοποθέτησε τα στην κατάψυξη.
- Τα περισσεύματα μπορούν να μαγειρευτούν ξανά με ποικίλους τρόπους: Το κρέας να γίνει πίτα ή κρύο πιάτο, η βασιλόπιτα να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, κ.λπ.
- Μπορείτε πάντα να δώσετε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, άστεγους, δημοτικές υπηρεσίες ή εκκλησίες που σιτίζουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Ιδέες για τα φαγητά που περίσσεψαν
- Κρατήστε το ψαχνό κρέας της γαλοπούλας, του κοτόπουλου ή το χοιρινό, με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε: Μία πίτα, μια κρύα σαλάτα ή burritos (αραβική πίτα, στην οποία προσθέτετε επίσης άλλα υλικά, όπως καλαμπόκι, αβοκάντο, πολύχρωμες πιπεριές, κ.α.).
- Αν περισσέψουν πατάτες φούρνου μπορείτε να τις προσθέσετε σε μία ομελέτα, με πιπεριές, μανιτάρια και άλλα συστατικά της επιλογής σας.
- Αν έχει περισσέψει σαλάτα, στραγγίστε τα υγρά, κλείστε τη σε σακουλάκι τροφίμων και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για να καταναλωθεί τις επόμενες μέρες.