ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε όταν το παιδί πνίγεται

Τι να κάνετε όταν το παιδί πνίγεται

Ποιος γονιός θέλει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να βοηθήσει το παιδί του από πνιγμό, εξαιτίας κάποιου τρόφιμου ή μικροαντικειμένου που έβαλε στο στόμα του; Κανένας! Και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε. Προσέχουμε πάρα πολύ τι τροφές καταναλώνουν τα παιδιά, με τι παιχνίδια παίζουν και κρύβουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνο. Όμως, όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε και όσο κι αν έχουμε τα μάτια μας «δεκατέσσερα», δύο λεπτά να ξεφύγει το παιδί από την επίβλεψή μας, το κακό μπορεί να γίνει.

Γι’ αυτό τον λόγο, οφείλουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Για παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους

  • Καθίστε σε μια καρέκλα και τοποθετήστε το μωρό μπρούμυτα, με το πρόσωπο προς τα κάτω, στηρίζοντας το κεφάλι του με το χέρι σας. Στη συνέχεια, με την άκρη της παλάμης σας, δώστε 5 διαδοχικά και κοφτά χτυπήματα στην πλάτη του μωρού, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
  • Στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν τα παραπάνω και το παιδί εξακολουθεί να πνίγεται, δοκιμάστε να γυρίσετε το μωρό ανάσκελα, προσέχοντας πάντα να στηρίζετε με το ένα σας χέρι το κεφάλι και τον λαιμό του. Xρησιμοποιώντας τα δυο σας δάχτυλα (τον δείκτη και τον μεσαίο) κάντε 5 κοφτές πιέσεις στο στήθος του παιδιού.
  • Αν το παιδί συνεχίσει να πνίγεται καλέστε αμέσως βοήθεια και συνεχίστε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει ένας ειδικός.

 

Για παιδιά ηλικία άνω του 1 έτους

Αν το παιδί βήχει έντονα, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτύσει το αντικείμενο ή την τροφή που εμποδίζει την αναπνοή του.

  • Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ως υποστήριξη, έτσι ώστε το παιδί να σκύβει μπροστά και χτυπήστε με 5 κοφτές κινήσεις ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
  • Ένας άλλος τρόπος, είναι να γυρίσει το παιδί με την πλάτη του προς τα εσάς και να το αγκαλιάσετε από τη μέση. Αν το παιδί είναι μικρό, γονατίστε και πιάστε τη μέση του και με τα δύο χέρια. Σφίξτε το ένα σε γροθιά και βάλτε το άλλο σας χέρι από πάνω του. Πιέστε 5 φορές στο σημείο που βρίσκεται κάτω από το στήθος, δηλαδή μεταξύ πλευρών και ομφαλού. Επαναλάβετε μέχρι να φτύσει το παιδί την τροφή ή το αντικείμενο που έχει καταπιεί. Βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείτε πίεση στο κάτω μέρος του θώρακα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

 

Αν το παιδί έχει τις αισθήσεις του

Αν το παιδί συνεχίζει να πνίγεται, αλλά έχει τις αισθήσεις του, συνεχίστε με τις τεχνικές που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Καλέστε βοήθεια, και σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το παιδί μόνο του.

Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του

Σε περίπτωση που το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. Τοποθετήστε το ανάσκελα σε μια σκληρή και επίπεδη επιφάνεια και γονατίστε δίπλα του. Ανοίξτε το στόμα του και αν το αντικείμενο ή η τροφή είναι εμφανής προσπαθήστε να την αφαιρέσετε.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να σώσετε το παιδί σας στη περίπτωση που πνιγεί με κάποιο αντικείμενο ή τρόφιμο. Όμως, σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση είναι εξίσου σημαντικό να μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε.

Φωτογραφίες: brightside.me