Σπαγκέτι με κολοκυθάκια, αρακά και δυόσμο
Οι συστάσεις είναι περιττές για τον «βασιλιά» των ζυμαρικών, που δένει υπέροχα με τον γλυκό αρακά, τον μυρωδάτο δυόσμο και ένα αιχμηρό κεφαλοτύρι σε μια λαχταριστή μακαρονάδα.
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 πακέτο σπαγκέτι
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 200 γρ. ψωμί, με ή χωρίς κόρα, σε μικρούς κύβους
- 500 γρ. τρυφερά μικρά κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
- 120 γρ. αρακάς, ζεματισμένος για 1 λεπτό σε νερό που κοχλάζει και στραγγισμένος
- φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 140 γρ. κεφαλοτύρι Πάρου ή άλλο της αρεσκείας μας
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και το μισό σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να αρωματιστεί το λάδι. Ρίχνουμε τους κύβους ψωμιού, σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας και αποσύρουμε. Αδειάζουμε τους κύβους σε ταψάκι και τους ψήνουμε για 10 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C. Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε, τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια στο υπόλοιπο ελαιόλαδο με το υπόλοιπο σκόρδο, σε δυνατή φωτιά, για 1 λεπτό. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα παίρνουμε με πιρούνα από την κατσαρόλα τους και τα ρίχνουμε στο σκεύος με τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο, τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε τα κρουτόν και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Κοτόπουλο γλυκόξινο
Το κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλές παραλλαγές. Αν αγαπάτε την κινέζικη κουζίνα, θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή για γλυκόξινο κοτόπουλο.
Υλικά (4 μερίδες)
- 600 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους περίπου 2-3 εκ.
- 1 αγγούρι, σε λεπτές φέτες, ή 1 μικρή ρέβα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
Για τη μαρινάδα-σάλτσα
- 100 ml σόγια, κατά προτίμηση βιολογική
- 70 ml μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κ. γλ. τζίντζερ ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με 120 ml νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσουν». Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα της μαρινάδας σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη μαρινάδα και το αγγούρι ή τη ρέβα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να γίνει. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει στο μπολ σερβιρίσματος και νουντλς.
Κουνουπίδι ογκρατέν
Μία διαφορετική εκδοχή για το κουνουπίδι, που ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια σκούρα χρυσαφένια κρούστα, με επικάλυψη από κρέμα μπεσαμέλ.
Υλικά (6 μερίδες)
- 1 μέτριο κουνουπίδι, σε μικρά μπουκέτα
- 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα
- 1/3 κ. γλ. πάπρικα
Για την μπεσαμέλ
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 700 ml φρέσκο γάλα
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε ένα μέτριο πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Μπεσαμέλ: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθεί με το βούτυρο. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και σταδιακά το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, ώστε να διαλύσουμε τυχόν γρομπαλάκια, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κουνουπίδι. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο τυρί και την πάπρικα και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά
Μία θρεπτική και νόστιμη σαλάτα, βασισμένη στις φακές που έχουν υψηλή διατροφική αξία, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σε πολλές παραλλαγές.
Υλικά (4 μερίδες)
- 200 γρ. φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
- 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
- 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι, κατεψυγμένο
- 700 γρ. κολοκυθάκια, σε φέτες 0,5 εκ.
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα
- 1 φλ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ξύσμα & χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις φακές με τη δάφνη και το σκόρδο για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Πέντε λεπτά πριν τα βγάλουμε, ρίχνουμε και το καλαμπόκι. Σουρώνουμε, περιχύνουμε με το ξίδι και 40 ml από το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι τα κολοκυθάκια, τα απλώνουμε σε ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Ψάρι με φασολάκια και ντοματίνια
Το ψάρι αποτελεί ένα τρόφιμο άριστης θρεπτικής αξίας, το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για τα φασολάκια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Υλικά (4 μερίδες)
- 800 γρ. φιλέτο γλώσσας σε κομμάτια 4-5 εκ. (ή φέτα άλλου ψαριού της αρεσκείας σας)
- 800 γρ. φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας, πλυμένα και καθαρισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 70 ml ούζο
- 1 γεμάτο κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με το ψάρι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ελαιόλαδο που ήδη υπάρχει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, έως ότου μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε τα φασολάκια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο μαζί με 400 ml ζεστό νερό, αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση για 2-3 λεπτά, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα φασολάκια για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο τρυφερά και μαλακά θέλουμε. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, σκορπίζουμε τον δυόσμο και βάζουμε με προσοχή το ψάρι μαζί με τα υγρά που πιθανώς άφησε στο πιάτο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, σείουμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθεί το ψάρι), σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό στο σβησμένο μάτι για 5 λεπτά.