Πώς θα νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά.
Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και πασχίζουν γι΄αυτό. Όμως, το τι πραγματικά χρειάζονται είναι πιο απλό από ό, τι νομίζουμε.
Έρευνες δείχνουν ότι ο πιο σημαντικός τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλείς είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα χαλαρώσουν και θα αισθανθούν ασφάλεια.
Στην ουσία ως γονείς καλούμαστε να :
Ακούμε
Το πρώτο και απλούστερο βήμα είναι να αφιερώνουμε χρόνο να ακούμε τα παιδιά. Καθώς προσπαθούμε να τα μεγαλώσουμε έχουμε συχνά αμέτρητες άλλες ασχολίες και υποχρεώσεις που μας στερούν χρόνο. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την καθημερινότητα. Το να ακούμε όμως τα παιδιά είναι βασική μας προτεραιότητα και τα βοηθά να νιώσουν ότι είμαστε δίπλα τους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσουν, χωρίς να είμαστε αμυντικοί ή να υποστηρίζουμε τη δική μας άποψη.
Αποφεύγουμε τις ταμπέλες
Από την ημέρα που γεννιούνται, άθελά μας πιθανόν βάζουμε ταμπέλες χαρακτηρίζοντας το παιδί ως «ιδιότροπο μωρό», « ντροπαλό παιδί» ή «άτακτο». Αυτές οι ταμπέλες μπορούν να διαμορφώσουν την αίσθηση της ταυτότητας του παιδιού περισσότερο από ότι οι ενέργειές του. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς καθώς συχνά είναι άδικοι και όχι αντικειμενικοί.
Δείχνουμε τα συναισθήματά μας
Νέες μελέτες δείχνουν ότι εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά μας στα παιδιά μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για αυτά. Πρέπει όλοι να αφιερώνουμε χρόνο για να γελάσουμε μαζί τους, να παίξουμε, να συζητήσουμε, να τα αγκαλιάσουμε. Δεν αφορά τον έπαινο ή την επιβράβευση αλλά την εκδήλωση των συναισθημάτων μας προς τα παιδιά μας.
Είμαστε παρόντες
Όποιο και αν είναι το στυλ γονικής μέριμνας που έχουμε, είτε δουλεύουμε με πλήρη απασχόληση είτε μένουμε στο σπίτι, ο στόχος μας πρέπει να είναι να παρέχουμε μια ασφαλή βάση για το παιδί μας. Κάνοντας τα παιδιά μας να αισθάνονται ασφαλή σημαίνει ότι τα προσφέρουμε φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη.
Είμαστε σταθεροί, αξιόπιστοι και συνεπείς
Παράλληλα επιτρέπουμε στα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν. Ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες ξεχωριστά από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην τους επιβάλλουμε τις δικές μας επιθυμίες. Όταν προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια σταθερή βάση, πιθανόν να χρειαστεί να επιλύσουμε ορισμένα δικά μας υπαρξιακά ζητήματα που για κανέναν λόγο δεν πρέπει να επιβαρύνουν το παιδί.
Πηγή: mothersblog.gr