ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή και την υγεία του δέρματος το καλοκαίρι

Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έκθεση στον ήλιο και οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε κατανάλωση υγρών, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και την όψη του δέρματος. Συστήνεται, λοιπόν, πέρα από τα δύο λίτρα νερό που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, να φροντίζουμε και για την πρόσληψη ηλεκτρολυτών, κυρίως καλίου και μαγνησίου. Φυσικά και το νάτριο είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης, καθώς συμβάλλει στην καλή μας ενυδάτωση, αλλά επειδή υπάρχει σε πολλές τροφές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Τα αλμυρά τρόφιμα, όπως το τυρί, έχουν αρκετό αλάτι για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας και συχνά τις υπερκαλύπτουν.

Το κάλιο υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, τα πουλερικά, το γιαούρτι και το αβοκάντο. Καλές πηγές μαγνησίου είναι η μπανάνα, τα καρύδια, η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι ηλεκτρολύτες σε συνδυασμό με επαρκείς ποσότητες νερού, μπορούν να συμβάλλουν στην καλή μας ενυδάτωση, ώστε το δέρμα να είναι πιο σφριγηλό και υγιές.

Παράλληλα, για πιο λαμπερή όψη, το δέρμα χρειάζεται την πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. Βασική αιτία για την πρόωρη γήρανση είναι οι ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται λόγω της έκθεσής μας στον ήλιο, του επιβαρυμένου περιβάλλοντος και των διατροφικών μας επιλογών. Η βιταμίνη Ε και τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι καθυστερούν τα σημάδια του χρόνου. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι, επίσης, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα και ο ηλιόσπορος.

Τα καροτενοειδή έχουν προστατευτική δράση και λειτουργούν σαν φυσικά αντηλιακά, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν τη χρήση τεχνητής αντηλιακής προστασίας (κρέμες, καπέλο, ρουχισμό, σκιά, κ.λπ.). Συγκεκριμένα, η β-καροτίνη συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση μελανίνης, η οποία προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα κύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν μελανίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο, για να προστατευθούν από αυτόν. Η β-καροτίνη ενισχύει αυτή τη δράση. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση, χαρακτηριστικό που την καθιστά άκρως αναγκαία για την προστασία του δέρματος από τη φωτογήρανση. Καλές πηγές β-καροτίνης είναι οι κόκκινες πιπεριές, η ντομάτα, τα καρότα, το σπανάκι, τα βερίκοκα, η κολοκύθα, ο αρακάς, το μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο και τα αντίβ.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει ως γνωστό και η βιταμίνη C, που υπάρχει σε αφθονία στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα βερίκοκα, η κολοκύθα και το μπρόκολο. Επιπλέον, η βιταμίνη C αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σύνθεση κολλαγόνου, ενώ η επαρκής πρόσληψή της ενισχύει τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος.

Tip
Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την επίδραση του ήλιου και στην πιο υγιή και λαμπερή όψη του.

http://citykidsguide.com