OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για την πρώτη τους σεξουαλική επαφή;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για την πρώτη τους σεξουαλική επαφή;

Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος της ηλικίας, κατά την οποία οι έφηβοι αποκτούν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, συνεχώς μειώνεται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για την πρώτη τους σεξουαλική επαφή;

Όμως πόσα ξέρουν στ’ αλήθεια οι έφηβοι για το πώς γίνεται η ερωτική πράξη και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που υπάρχουν;

Είναι γεγονός πως η εφηβεία είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές. Στην αρχή αυτής της περιόδου η σωματική ανάπτυξη (όσον αφορά κυρίως στο μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή στο ύψος, στο βάρος κλπ.) είναι τόσο έντονη, που συγκρίνεται σε ρυθμό μόνο με την πρώτη βρεφική ηλικία. Oι έφηβοι συνήθως ψηλώνουν απότομα, βλέπουν τα γεννητικά τους όργανα να μεγαλώνουν, να αυξάνεται η τριχοφυΐα τους στο πρόσωπο και στο σώμα τους, να βαραίνει η φωνή τους, να αναπτύσσεται ραγδαία η σεξουαλικότητά τους…

Επιπλέον αρχίζουν να εξοικειώνονται με τις στύσεις τους, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό, με βάση τον οποίο αυτές συμβαίνουν.

«Τα αγόρια στην εφηβεία βιώνουν μια “έκρηξη” αλλαγών. Από τη μια στιγμή στην άλλη μεταμορφώνονται σωματικά σε άνδρες», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Α. ΡόκκαςMD χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος.

«Πολλές φορές, όμως, δεν αισθάνονται έτοιμοι για αυτές τις αλλαγές. Έχουν απορίες και συχνά ντρέπονται να τις εκφράσουν. Νιώθουν ότι το σώμα τους μεταμορφώνεται, διαπιστώνουν ότι έχουν ορμές και ανάγκες… Είναι σημαντικό να μιλήσουν για όλα αυτά σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται, καθώς οι φίλοι και το Διαδίκτυο δεν είναι οι πιο ασφαλείς πηγές πληροφόρησης».

Τι πρέπει να ξέρουν οι έφηβοι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην εφηβεία το μέγεθος των γεννητικών οργάνων στο αγόρι αυξάνεται.

Το πέος μεγαλώνει, αποκτώντας πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον αυξάνεται ο όγκος των όρχεων και αναπτύσσεται τριχοφυΐα στην περιοχή. Κύριο γνώρισμα εφηβείας στο αγόρι είναι η παραγωγή σπερματοζωαρίων και η έξοδός τους με την εκσπερμάτιση. «Οι όρχεις παράγουν ανδρικές ορμόνες και σπερματοζωάρια. Η έξοδος του σπέρματος προϋποθέτει την ύπαρξη στύσης και την εκσπερμάτιση», αναφέρει ο ειδικός.

Στύση παρατηρείται, όταν αυξάνεται ο όγκος του πέους και σκληραίνει. Συνήθως το μέγεθος ενός πέους σε στύση είναι από 12 έως 16 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκληθούν στύσεις, που, μάλιστα, κάποιες φορές συνοδεύονται από εκσπερμάτιση – αυτό λέγεται ονείρωξη κι αν ο έφηβος δεν το γνωρίζει, μπορεί να τρομάξει και να ντραπεί να το κουβεντιάσει.

Η εκσπερμάτιση αποτελείται από ισχυρές, επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών. Στις πρώτες σεξουαλικές επαφές ο νέος αδυνατεί να ελέγξει το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης, οπότε αυτή συμβαίνει πρόωρα. Ο έλεγχος αποκτάται με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Ο ένας αφορά στην αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και ο άλλος στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός υπογραμμίζει επίσης: «Πολλοί νέοι αποφεύγουν να βάλουν προφυλακτικό, λέγοντας ότι τους μειώνει την ευχαρίστηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που συζητάμε, μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων – και δεν εννοώ μόνο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το ασφαλές σεξ και η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά είναι από τα πρώτα πράγματα, που πρέπει να μαθαίνουν οι έφηβοι, δεδομένου ότι σε αυτή την περίοδο της ηλικίας… ανθίζουν οι πειραματισμοί».

Τελευταία παρατηρείται αυξημένη συχνότητα στην πρώιμη ήβη, η οποία έχει τόσο σωματικές, όσο και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Συνήθως η ήβη ξεκινάει μετά την ηλικία των 9 ετών στα αγόρια. Εάν οι γονείς παρατηρήσουν διόγκωση όρχεων μεγαλύτερη των τριών εκατοστών και ανάπτυξη τριχοφυΐας στο εφήβαιο πριν από τα 9 στα αγόρια, τότε θα πρέπει να γίνει διερεύνηση για πρώιμη ήβη.

Σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη τώρα, ο ειδικός είναι σαφής. Οι γονείς χρειάζεται να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα έχουν ενημερώσει επαρκώς, όχι μόνο για τους κινδύνους και για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και για την ικανοποίηση και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει η σεξουαλική πράξη.

«Το να δημιουργούμε λάθος εικόνα στον έφηβο, με σκοπό να τον τρομάξουμε, ώστε να καθυστερήσει να κάνει σεξ, δεν ενδείκνυται. Είναι προτιμότερο, εάν οι γονείς δεν θέλουν να κάνουν αυτή την κουβέντα -είτε γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, είτε γιατί αγχώνονται ή ντρέπονται- να απευθυνθούν σε έναν ουρολόγο ανδρολόγο, ο οποίος θα μιλήσει με απλά λόγια στο παιδί και θα του εξηγήσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει», αναφέρει ο κύριος Ρόκκας.

«Επιπλέον αυτό που έχει σημασία να μάθουν οι έφηβοι, αλλά και οι έφηβες φυσικά, είναι ότι το σεξ πρέπει να γίνεται με τη συναίνεση και των δυο, χωρίς άγχος, χωρίς την παραμικρή πίεση, με απόλυτο σεβασμό στα θέλω του άλλου», καταλήγει ο ειδικός.

ΠΗΓΗ:MOTHERSBLOG.GR