Ωστόσο, οι διακοπές μαζί με το σκύλο, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά, δημιουργούν πολλά ερωτήματα και απορίες: «Πώς μπορεί να ταξιδέψει ο σκύλος μου; Τι πρέπει να έχω μαζί μου; Επιτρέπεται να έχω τον σκύλο μου στο δωμάτιο, στην παραλία, στο εστιατόριο, κλπ;».
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε να οργανώνετε τις διακοπές σας, είναι να βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμα όπου θα μείνετε δέχεται τα κατοικίδια ζώα.
Θυμηθείτε, επίσης, ότι ο σκύλος σας πρέπει να φέρει υποχρεωτικά microchip και τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τις διακοπές, θα πρέπει να του έχετε κάνει το ετήσιο εμβόλιο κατά της λύσσας.
Επίσης, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η κοινωνικοποίησή του με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, δεδομένης της πολυκοσμίας που θα συναντήσετε είτε στο ταξίδι, είτε στη διάρκεια των διακοπών, καθώς και να μπορεί ο σκύλος σας να μένει χωρίς να διαμαρτύρεται στο crate του, αφού πιθανότατα θα χρειαστεί να τον περιορίσετε εκεί για κάποιες ώρες.
Τι πρέπει να ξέρετε για τη μεταφορά του σκύλου σας;
Αν ταξιδέψετε οδικώς και ο σκύλος σας δεν είναι εξοικειωμένος με το αυτοκίνητο, κάντε νωρίτερα μερικές βόλτες ώστε να το συνηθίσει. Αν παρατηρήσετε ότι έχει άγχος ή τάση για εμετό, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο για προληπτική αγωγή. Αποφύγετε να του δώσετε φαγητό ακριβώς πριν από το ταξίδι, αλλά έχετε πάντα λίγο νερό μαζί μας, σε περίπτωση που διψάσει. Στη διάρκεια του ταξιδιού υπολογίστε ότι εκτός από εσάς, χρειάζεται κι εκείνος μερικές στάσεις για να ξεκουράζεται και να περπατάει λίγο.
Στο πλοίο, μπορείτε να έχετε το σκύλο σας μαζί σας, πάντα με το λουρί του, αν ταξιδεύετε με θέση στο κατάστρωμα, ή μπορεί να είναι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα στο crate. Προτείνεται να έχετε μαζί μας και φίμωτρο. Έχουμε πάντα μαζί μας νερό. Σε περίπτωση που κάνει την ανάγκη του, έχουμε πάντα μαζί μας μαντιλάκια και σακουλάκια για να τα μαζέψουμε.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς αναζητήστε τις σχετικές οδηγίες της εταιρείας για τη μεταφορά των κατοικίδιων. Αν το σκυλάκι είναι μικρόσωμο, μπορεί να ταξιδέψει μαζί σας, ενώ αν είναι μεγαλόσωμο ταξιδεύει στον χώρο των αποσκευών μέσα σε κλουβί μεταφοράς.
Στα λεωφορεία, επιτρέπονται μόνο τα μικρόσωμα σκυλιά, εντός κλουβιού μεταφοράς, το οποίο θα έχετε κοντά σας.
Τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας στις διακοπές
Τα μπολάκια και το φαγητό του, το κολάρο και το λουρί του, το σαμπουάν, τα αντιπαρασιτικά προϊόντα και το σπρέι σιτρονέλας, για προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών/σκνιπών που μεταδίδουν το καλαζάρ. Επίσης, το βιβλιάριο υγείας του σκύλου και ένα μικρό φαρμακείο ή/και τα φάρμακά του αν ακολουθεί κάποια αγωγή.
Τι ισχύει για τους σκύλους στην παραλία;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο σκύλος μπορεί να κάνει τη βόλτα του παντού στην ύπαιθρο, άρα και στην παραλία, πάντα με το λουρί του, ενώ ο ιδιοκτήτης του πρέπει να φέρει το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
Σχετικά με το μπάνιο του σκύλου, δεν επιτρέπεται να μπαίνει ο σκύλος στη θάλασσα όταν υπάρχουν λουόμενοι, και αν έχουμε προηγηθεί, και εμφανιστεί κάποιος που ενοχλείται, τότε θα πρέπει να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από το νερό, γιατί διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις.
Γενικά, καλό είναι να κρατάτε αποστάσεις και να φροντίζετε να μην γαβγίζει και ενοχλεί, ενώ αν λερώσει, οφείλουμε να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του. Στην παραλία, φροντίστε ο σκύλος σας να είναι κάτω από σκιά και να έχει πάντα ένα μπολ με δροσερό νερό δίπλα του. Αποφύγετε να είναι πολλή ώρα πάνω σε καυτή άμμο ή πέτρες, γιατί μπορεί να καούν τα πατουσάκια του και να εισχωρήσει άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά του.
Αν μπει στη θάλασσα, ξεπλύνετέ τον με καθαρό, δροσερό νερό καθαρίζοντας καλά τις πατούσες και αποφεύγοντας τα αυτιά και τα μάτια του. Αν τυχόν καταπιεί άμμο ή θαλασσινό νερό, αφήστε τον για λίγο νηστικό ώστε να παρατηρήσετε για συμπτώματα όπως εμετό ή/και διάρροια, οπότε απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.
Αν μπει θαλασσινό νερό στα αυτιά του, τα καθαρίζουμε με ειδικό καθαριστικό ώστε να φύγει η υγρασία από τον ακουστικό πόρο, για να αποφύγετε ωτίτιδες, και αν μπει θαλασσινό νερό στα μάτια του, αν μπορείτε ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό.
Γενικές συμβουλές για τη διάρκεια των διακοπών σας
- Δεν αφήνουμε τον σκύλο σε σταθμευμένο όχημα σε ώρες με υψηλή θερμοκρασία, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται εξαιρετικά γρήγορα στο αυτοκίνητο.
- Μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας πάντοτε.
- Αναζητούμε από πριν πού υπάρχει κτηνίατρος στην περιοχή για ώρα ανάγκης.
- Σε περίπτωση δηλητηρίασης από φόλα/χαλασμένη τροφή, πηγαίνουμε αμέσως το σκύλο στον κτηνίατρο.
- Σε περίπτωση διάρροιας, δεν δίνουμε τροφή στον σκύλο για μία ημέρα και επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο. Αν έχει και επίμονο πυρετό, πρέπει ο σκύλος να μεταφερθεί στον κτηνίατρο.
- Αν κάνει εμετό, δεν του δίνουμε φαγητό και επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού
- Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τη βόλτα με τον σκύλο σας.
- Καθαρίζετε τα πατουσάκια του μετά τη βόλτα με ενδεδειγμένα προϊόντα.
- Διατηρείτε καθαρά τα παιχνίδια και τα προσωπικά του αντικείμενα (π.χ. πετσέτες, μπαλάκια).
- Αποφύγετε το συνωστισμό και αν είναι δυνατό τα πολλά χάδια από άλλους ανθρώπους.