ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη;

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν μπορούν να αντισταθούν σε κάθε τι γλυκό, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανασκεφτείτε, αφού όλα τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι θα έκανε σε όλους μας καλό να περιορίζαμε λίγο τη ζάχαρη στη διατροφή μας.

Γιατί, όμως, μας ελκύει τόσο ό,τι έχει ζάχαρη; Οι γευστικοί κάλυκες των περισσότερων ανθρώπων αντιλαμβάνονται το γλυκό φαγητό σαν κάτι ευχάριστο. Επίσης, η γλυκόζη είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να παράγει έργο, οπότε ο οργανισμός μας είναι προσαρμοσμένος να αναζητά γλυκές τροφές για να αποκτήσει άμεσα ενέργεια.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη; priscilla-du-preez-nsplash
Η κατανάλωση της ζάχαρης έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η ζάχαρη υπάρχει παντού, ακόμη και σε τροφές που δεν φανταζόμαστε καν, όπως π.χ. σε dressing για σαλάτες ή στο γιαούρτι. Περιορίζοντας ή σταματώντας την κατανάλωση ζάχαρης, υπάρχουν πολλά οφέλη:

  • Ξεκινώντας από τα προφανή, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης χάνουμε πιο εύκολα βάρος. Ενδεικτικά, κόβοντας 200 θερμίδες από ζάχαρη καθημερινά, μπορεί να χάσουμε ως και 5 περιττά κιλά σε 5-6 μήνες. Επίσης, αντικαθιστώντας τις θερμίδες της ζάχαρης με θερμίδες από άλλες τροφές, λαμβάνουμε και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μειώνει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης καιδερματικές διαταραχές.
  • Η περιττή ζάχαρη ενισχύει τους ιστούς του λίπους γύρω από το συκώτι. Αυτό το λίπος, μαζί με άλλους παράγοντες, προκαλεί αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενδεικτικά, 150γρ. περιττής ζάχαρης κάθε μέρα σημαίνει 11 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με 150γρ. πρωτεΐνης ή λιπαρών. Μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε τα ζαχαρώδη σνακ με μια μερίδα ξηρούς καρπούς.
  • Σταματώντας την κατανάλωση ζάχαρης, θα νιώθουμε τις πρώτες μέρες ελαφρώς «πεσμένοι», η ζάχαρη μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και περισσότερη ενέργεια, τουλάχιστον στην αρχή. Μόλις ξεπεράσουμε το αρχικό σύνδρομο στέρησης, η διάθεσή μας θα είναι καλύτερη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη, ως απλός υδατάνθρακας, μας αφήνει στο τέλος πιο κουρασμένους και αγχωμένους, επηρεάζοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου και μειώνοντας την αίσθηση  υπνηλίας στη διάρκεια της ημέρας.
  • Η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη μνήμη, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, δυσκολεύοντάς μας στο να συγκρατήσουμε νέες πληροφορίες.
  • Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια μειώνεται μέχρι και τρεις φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρόνια κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Αρκούν λίγες εβδομάδες για να πέσει κατά 10% η “κακή” LDL χοληστερόλη και κατά 20-30% τα τριγλυκερίδια.
  • Σύμφωνα με μελέτες, η ζάχαρη δίνει τροφή στα καρκινικά κύτταρα. Επομένως, μειώνοντας την κατανάλωσή της μπορείτε να προλάβετε διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς και να σταματήσετε την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό κακοήθων κυττάρων μέσα στο σώμα.

http://citykidsguide.com