Γρήγορη, εύκολη, αφράτη, νόστιμη! Γίνεται με ό,τι γλάσο και ντεκόρ θέλετε εσείς, και εννοείται γίνεται κι όλο το χρόνο σαν απλό κέικ. Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Υλικά
-
Για το κέικ
-
330 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί
-
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
2 αυγά
-
270 γρ. ζάχαρη
-
120 γρ. ηλιέλαιο
-
2 βανιλίνες
-
220 γρ. γιαούρτι
-
Για το γλάσο
-
300 γρ. λευκή κουβερτούρα
-
30 γρ. ηλιέλαιο
-
Για το στολισμό
-
Λιωμένη πραλίνα ή σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τη μαστίχα Χίου, το αλάτι, το ξύσμα από μισό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο.
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και κοσκινισμένο το αλεύρι. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα 24 εκατοστών με αποσπώμενα πλαϊνά.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά (κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι).
-
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρουμε, και ετοιμάζουμε το γλάσο.
-
Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα (είτε σε μπεν μαρί, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων) και την ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο.
-
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο. Καλό είναι να μην έχουμε βάλει σε πιατέλα το κέικ ακόμη, αλλά σε μια σχάρα με ταψάκι από κάτω, για να σταζει το γλάσο το γλάσο όπως χύνεται.
-
Αφού κρυώσει το γλάσο μεταφέρουμε την βασιλόπιτα σε πιατέλα. Διακοσμούμε με λιωμένη πραλίνα ή σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος (εγώ έκανα το 2ο).
-
Φυσικά δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί! Αν δεν θυμηθείτε να το βάλετε πριν ψηθεί, βάλτε το πριν κάνετε το γλάσο, δε θα φαίνεται τίποτα μετά (εγώ έτσι το έκανα).
-
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!