Εάν θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα ξεκούραστο, τόσο στην έκταση (260 σελίδες) όσο και στη γραφή, που δεν του λείπει το χιούμορ, ο ρομαντισμός αλλά και η σοβαρότητα, το βάθος, τότε «Το δικό μας για πάντα» είναι η απόλυτη πρόταση. Χωρίς να γίνεται καθόλου μελοδραματικό, το βιβλίο μιλάει για έναν έρωτα απόλυτο που μυρίζει γιασεμί και έχει γεύση κρασιού Ροζαλία, μιλάει για τον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα στον Άγγελο και τη Μυρτώ έτσι ξαφνικά, απρόσμενα, αιφνίδια, αβίαστα και πολύ απλά, σαν οι ψυχές τους σε ένα άλλο επίπεδο ή μια άλλη ζωή να το είχαν προσυμφωνήσει. Τουλάχιστον αυτήν την άποψη έχει η Μυρτώ, η οποία είναι ενεργειακή θεραπεύτρια, όπως και η ίδια η συγγραφέας Χαρά Μαρκατζίνου μεταξύ άλλων, κάτι που σίγουρα θα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ίδια.
Σε αυτό το στοιχείο είναι που ο γράφων αναφέρθηκε με την έννοια του βάθους και της σοβαρότητας που υπάρχει στην υπόθεση –μόνο εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα ανάλαφρο ειδύλλιο–, καθώς ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο θα μπορέσει να δει πώς λειτουργεί στην πράξη η ενεργειακή θεραπεία, μια θεραπεία, μια προσέγγιση λύσης των προβλημάτων και των προσωπικών ή διαπροσωπικών αδιεξόδων με γνώμονα την αγάπη, την κατανόηση, την αποδοχή και τη συγχώρεση. Φυσικά, ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή και με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και το τραύμα που αυτή αφήνει, του φόβου και της φοβίας, όπως επίσης με το θέμα της απώλειας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και κάποιες φιλοσοφικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά το κλείσιμο των κύκλων, την έννοια του πάντα, της στιγμής, του τώρα, του λόγου ύπαρξης του κάθε ανθρώπου.
Επιμέρους στοιχεία του βιβλίου που το καθιστούν ξεχωριστό είναι οι πρωτοπρόσωπες εισαγωγές σε κάθε κεφάλαιο (στο υπόλοιπο κυριαρχεί η τριτοπρόσωπη αφήγηση), οι οποίες διακατέχονται από έναν λυρισμό, μια ποιητικότητα. Επιπλέον, το τέχνασμα της αξιοποίησης τραγουδιών (μεταφορά των στίχων) ή η δημιουργία τραγουδιού που έγινε (το τραγούδι που γράφει ο Άγγελος για την αγαπημένη του) και στο τέλος συγκινεί απίστευτα, αφού το νόημά του γίνεται αντιληπτό κυριολεκτικά.
Εν ολίγοις, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του βιβλίου για μυθιστόρημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μεγάλο». Μόνο αν το διαβάσει κανείς, θα μπορέσει να εκλάβει το μεγαλείο του. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα του, τη Χαρά Μαρκατζίνου, και της ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!
Δύο μικρά αποσπάσματα:
Είσαι ο καθρέφτης μου κι εγώ ο δικός σου. Με βοηθάς να συνειδητοποιήσω τις αδυναμίες μου. Μέσα από τα δικά σου μάτια δεν τις βλέπω τόσο μεγάλες, τόσο άσχημες. Τις αποδέχομαι. Κάνεις τις ομορφιές μου πιο συνειδητές. Δεν αισθάνομαι άβολα πια. Ήρθες για να μου θυμίσεις πόσο όμορφο είναι να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Πόσο μοναδικό είναι να είσαι εσύ…
Χώρισαν με ένα φιλί κι η Μυρτώ έπιασε τον εαυτό της να του λέει για πρώτη φορά να προσέχει. Την απέφευγε αυτήν την έκφραση εδώ και χρόνια. Ένιωθε πως, αν έλεγε σε κάποιον να προσέχει, τον γέμιζε με φόβο και δεν τον άφηνε να απολαύσει τη στιγμή. Ήταν μια φράση ανασφάλειας κι όχι αγάπης. Ωστόσο, τώρα την είχε ξεστομίσει στον πολύτιμό της.
Από το οπισθόφυλλο:
Ο Άγγελος και η Μυρτώ προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους κι ο καθένας τους κουβαλάει το δικό του φορτίο και τις προσωπικές του πληγές από τα εφηβικά του χρόνια. Η σχέση τους, απρόσμενη αλλά δυνατή, εξελίσσεται με γνώμονα την αγάπη και τους βοηθά να θεραπευτούν από τα τραύματα του παρελθόντος. Απολαμβάνοντας το δικό τους «πολύτιμο» στη ζωή, μαθαίνουν να αποδέχονται, να εξηγούν, να κατανοούν, να συγχωρούν, να απολαμβάνουν. Και στο τέλος συνειδητοποιούν πως ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και πως το «για πάντα» μπορεί να κρατήσει μόνο μερικές στιγμές και παρ’ όλα αυτά να είναι αρκετό.
Μέσα από τη Μυρτώ, η συγγραφέας, ως ενεργειακή θεραπεύτρια, μας συστήνει στον κόσμο των εναλλακτικών θεραπειών και μας αποκαλύπτει πώς μια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να επουλώσει τα τραύματά του.
Βιογραφικό συγγραφέως:
Η Χαρά Μαρκατζίνου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών, life coach και ενεργειακή θεραπεύτρια. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε σε δημιουργικά μονοπάτια, όπως είναι η συγγραφή και η ζωγραφική. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ το 2019 ξεκίνησε το συγγραφικό της έργο με την παιδική ιστορία Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς. Ακολούθησαν δύο μυθιστορήματα, το Όσα δεν σου είπα (2020) και η Όλγα (2021), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα και έχει δημοσιεύσει ηλεκτρονικά διηγήματα. Επιθυμία της είναι να προσφέρει στους συνανθρώπους της και όνειρό της να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ξανά στην αγάπη.
Γιώργος Τσιβελέκος
Αρθρογράφος
Επιμελητής βιβλίων, Λογοτέχνης
Διαβάστε περισσότερα για τον Γιώργο Τσιβελέκο εδώ.