OLD HELLO 2

8 ατράνταχτες αποδείξεις ότι μεγαλώνετε ένα παιδί που θα φτάσει ψηλά

8 ατράνταχτες αποδείξεις ότι μεγαλώνετε ένα παιδί που θα φτάσει ψηλά

Όλοι θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να είναι κάποτε επιτυχημένα, με καριέρα, οικογένεια και όλα όσα επιθυμούν και ονειρεύονται. Γι’ αυτό και έιμαστε πάντα δίπλα τους και τα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τώρα που είναι μικρά. Υπάρχουν, όμως, κάποια παιδιά που μοιάζουν να έχουν αυτό που λέμε «αστέρι» και σου δίνουν την εντύπωση ότι θα φτάσουν πολύ ψηλά στη ζωή τους ό,τι κι αν γίνει. Είναι το δικό σας ένα από αυτά; Ναι, εάν «τσεκάρει» τα περισσότερα από τα παρακάτω…

Ξέρει να ζητάει αυτό που θέλει

Όταν είμαστε μωρά ζητάμε πάντα αυτό που έχουμε ανάγκη και συνήθως το παίρνουμε. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, οι ανάγκες συγχέονται με τις επιθυμίες, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και τίποτα δεν μας δίνεται έτσι απλά. Αν το παιδί σας ξέρει τι θέλει, αλλά ξέρει και πώς να το ζητήσει, τότε έχει κάνει το πρώτο βήμα προς έναν επιτυχημένο βίο.

Προσαρμόζεται στις αλλαγές

Στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και συχνά καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αλλαγές που δεν μας ευχαριστούν και ειδικά για τα παιδιά, η προσαρμογή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και ένα παιδί που διαθέτει την ικανότητα και την ευφυία να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, δεν μπορεί παρά να γίνει ένας ανθεκτικός και ευέλικτος ενήλικας.

Ξέρει πότε να λέει όχι

Εντάξει, ως γονείς, δεν χαιρόμαστε και τόσο να ακούμε το παιδί μας να μας λέει «όχι», αλλά αν το δούμε από άλλη σκοπιά ίσως να μην είναι και τόσο κακό. Εάν έχει τσαγανό και ξέρει τι θέλει, ένα παιδί δεν πρέπει να υποχωρεί συνεχώς. Όχι να είναι αντιδραστικό, αλλά να βάζει τα όριά του, ώστε να μην το ποδοπατήσει κανείς ποτέ στη ζωή του.

Δεν τα παρατάει με την πρώτη αποτυχία

Είναι γνωστό ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με αποτυχίες, οι οποίες δεν πρέι να μας αποθαρρύνουν αλλά να μας πεισμώνουν. Αν το παιδί σας δείχνει από τώρα πως, όχι μόνο δεν το πτοεί καμία πτώση, αλλά σηκώνεται και συνεχίζει ακάθεκτο προς τον στόχο του, μάλλον είναι απίθανο να μην τους πετύχει όλους στο μέλλον.

Δεν χάνει ευκαιρία να μάθει κάτι καινούργιο

Η γνώση είναι δύναμη και ένα εφόδιο που καταλαβαίνουμε την αξία του πολύ αργότερα από όταν το κατακτούμε. Για τα παιδιά, βέβαια, τα πάντα είναι καινούργια, αλλά από ένα σημείο και μετά, η εξέλιξη του καθενός βρίσκεται στα χέρια του. Γι’ αυτό και ένα παιδί που ρουφάει τις καινούργιες γνώσεις σαν το σφουγγάρι, έχει ακόμη περισσότερα εφόδια για το μέλλον.

Έχει το θάρρος της γνώμης του

Οι άνθρωποι που σιωπούν είναι συνήθως αυτοί που καταπιέζονται περισσότερο και μαζεύουν απωθημένα τα οποία γίνονται ασήκωτα βαρίδια στην πορεία. Αντιθέτως, εκείνοι που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, «καθαρίζουν» μέσα τους και προχωρούν χωρίς περιττά βάρη. Αν το παιδί σας δεν διστάζει να πει αυτό που σκέφτεται, ίσως και να ‘ναι ένας μελλοντικός ηγέτης.

Στηρίζεται στις δυνάμεις του…

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο να μπορεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και να έχει την αυτοπεποίθηση πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να το βάλει σκοπό. Πόσο μάλλον, εάν λειτουργεί έτσι από μικρό παιδί. Μόνο καλό του κάνει, αφού μαθαίνει τον κόσμο καλύτερα και διεκδικεί τη θέση του σ’ αυτόν με σιγουριά και πάθος.

Αλλά δεν φοβάται και να ζητήσει βοήθεια

Φυσικά, δεν είναι αδυναμία να αναγνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια των άλλων, ειδικά εκείνων που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Είναι αυτοκαταστροφικό να παλεύουμε μόνοι μας όταν μπορούμε να ζητήσουμε ενισχύσεις, γι’ αυτό και τα παιδιά που προσκαλούν τη συμμετοχή των άλλων στη ζωή τους είναι πιο σίγουρο ότι θα φτάσουν ψηλά.

http://mama365.gr