Η «λίστα της χαράς» είναι μία πολύ αποτελεσματική τεχνική για να διδάξουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν τα απλά πράγματα. Μπορεί επίσης να τα κάνει να αισθάνονται ικανοποίηση χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε υλικά αντικείμενα.
Σήμερα, τα παιδιά έχουν συνηθίσει να παίρνουν πολλά δώρα που τα κάνουν να νιώθουν χαρούμενα αλλά αυτή η αίσθηση φεύγει γρήγορα. Πολύ σύντομα επιθυμούν καινούργια και σταματούν να αγαπούν και να ασχολούνται με αυτά που έχουν.
Όλοι συμφωνούμε ότι τα παιδιά περιβάλλονται από χιλιάδες υπέροχα πράγματα στη ζωή τους, τα οποία δεν είναι υλικά αγαθά. Αυτά τα πράγματα μπορούν να τα κάνουν πολύ χαρούμενα, ακόμη και αν τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν.
Γι’ αυτό οι γονείς με τη βοήθεια της «λίστας της χαράς» πρέπει να τους διδάξουν να εκτιμούν τα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που θα τα κάνει να νιώσουν πραγματικά ευτυχισμένα.
Τι είναι η «λίστα χαράς».
Αν ρωτήσουμε τα παιδιά τι τους δίνει χαρά, θα απαντήσουν σίγουρα κάποιο καινούργιο παιχνίδι, ηλεκτρονική συσκευή, ένα ποδήλατο κ.λπ. Αν όμως επιμείνουμε και τα αφήσουμε να σκεφτούν, θα βρουν απλά πράγματα καθημερινά που τους δίνουν χαρά, πράγματα που συμβαίνουν από τη στιγμή που ξεκινούν την ημέρα τους μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθούν.
Ζητήστε λοιπόν από τα παιδιά να κάνουν μία «λίστα χαράς», με οτιδήποτε μπορούν να σκεφτούν που θα τα κάνει να νιώσουν χαρούμενα. Το καλό με την τεχνική αυτή είναι ότι μπορούν να προσθέσουν πράγματα που τους έρχονται στο μυαλό οποιαδήποτε στιγμή.
Πως θα τα βοηθήσετε να δημιουργήσουν αυτή τη λίστα;
Η πρώτη ερώτηση είναι φυσικά «τι σε κάνει χαρούμενο; Για παράδειγμα:»
Έξω από το σπίτι.
-
Πηγαίνοντας μία εκδρομή με την οικογένειά σας.
-
Απολαμβάνοντας την ανατολή του ηλίου στην παραλία.
-
Βλέποντας τη βροχή.
-
Παίζοντας με τον σκύλο.
-
Πηγαίνοντας στην παιδική χαρά με τους φίλους.
-
Βλέποντας τα αστέρια μια καλοκαιρινή νύχτα με ξαστεριά.
-
Βλέποντας τα σύννεφα και τα περίεργα σχήματά τους.
-
Περπατώντας ξυπόλητα στην άμμο.
Στο σπίτι.
-
Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο με τα αγαπημένα μου παιχνίδια στην μπανιέρα.
-
Αγκαλιάζοντας τα λούτρινα παιχνίδια που προτιμώ.
-
Απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του κρεβατιού μια κρύα νύχτα.
-
Απολαμβάνοντας τις ανέσεις που μας προσφέρει ο πολιτισμός (ρεύμα, νερό, πολλά παιδιά δεν έχουν.)
Με την οικογένεια.
-
Τρώγοντας το αγαπημένο μου φαγητό, που η μαμά κάνει τόσο νόστιμο.
-
Ακούγοντας τις ωραίες ιστορίες και τα παραμύθια που οι γονείς ή οι παππούδες λένε.
-
Ετοιμάζουμε ποπ κορν και βλέπουμε μία ωραία ταινία όλοι μαζί.
-
Παίζοντας με τη μαμά και τον μπαμπά.
-
Παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Μόνος/η.
-
Δημιουργώντας ένα παζλ.
-
Χορεύοντας.
-
Ζωγραφίζοντας κάτι που μου αρέσει.
-
Διαβάζοντας την αγαπημένη μου ιστορία.
-
Κάνοντας φιγούρες με ζύμη ή πλαστελίνη.
-
Ακούγοντας αγαπημένα τραγούδια.
-
Οργανώνοντας τα παιχνίδια ανά χρώμα ή κατηγορία.
-
Τρώγοντας παγωτό.
Αυτή η λίστα είναι ατέλειωτη και είναι μόνο ένα παράδειγμα επειδή μπορούν τα παιδιά να προσθέσουν πράγματα, να τα αλλάξουν, οτιδήποτε και αν σκεφτούν. Και αν κάνουν και οι γονείς τη δική τους λίστα χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο διασκεδαστικό αλλά και εποικοδομητικό.
Ποια είναι τα οφέλη της «λίστας της χαράς»;
Αυτή η τεχνική βοηθά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους νέους και τους ενήλικες να αρχίσουν να βλέπουν και να εκτιμούν εκείνα τα πράγματα που τους προκαλούν χαρά, ευεξία, ικανοποίηση, ηρεμία ή οποιοδήποτε άλλο θετικό συναίσθημα που τους κάνει να νιώθουν καλά.
Βοηθά επίσης τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τις ατομικές τους προτιμήσεις και έτσι να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.
Επίσης τα βοηθά πολύ όταν αισθάνονται λυπημένα, θυμωμένα ή απογοητευμένα. Η λίστα τα ενημερώνει για τις επιλογές που έχουν για να νιώσουν καλύτερα εκείνες τις στιγμές.
Η εκτίμηση των απλών πραγμάτων που μας κάνουν να νιώθουμε καλά μας κάνει πιο ανθρώπινους. Με αυτά τα πράγματα, διδάσκουμε στα παιδιά να είναι ευγνώμονες, λιγότερο υλιστικοί, πιο απλοί, γενναιόδωροι, λιγότερο εγωιστές και πιο συμπονετικοί.
Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή, τώρα που οι γονείς ξέρουν πόσο χρήσιμη είναι η «λίστα της χαράς» να ενθαρρύνουν τα παιδιά να την εφαρμόσουν, ανάλογα με την ηλικία τους βέβαια, και να ανακαλύψουν όλα τα υπέροχα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η ζωή, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν πάντα σε υλικά πράγματα.
Πηγή :paidorama.com