ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Όταν η επιλογή επαγγέλματος διχάζει…

Αρκετοί νέοι φτάνοντας το 18ο έτος της ηλικίας τους βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την επιλογή του επαγγέλματός τους.  Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαλέγουν ένα επάγγελμα όχι από προσωπική επιλογή αλλά από την επιρροή του περίγυρού τους. Οι σημαντικοί αλλοί δεν τείνουν να επηρεάσουν πάντα άμεσα, αλλά και έμμεσα, αφού αρκετές φορές τα παιδιά ωθούνται σε μία εργασία από τη νεαρή τους μόλις ηλικία με σκοπό να την “αγαπήσουν” και να την εξασκήσουν ως επάγγελμα. Βέβαια, αυτή η τάση ακόμη και αν ήταν εμφανής περισσότερο στο παρελθόν, στις μικρές κοινωνίες υφίσταται ακόμη άτυπα. 

Επαγγελματικός προσανατολισμός | Πηγή εικόνας: https://www.trikalaonline.gr/

Αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα οι νέοι είτε να μην αποδίδουν στη νέα τους επαγγελματική καριέρα είτε όταν αρχίζουν να ορθοποδούν να μην είναι ικανοποιημένοι με τις επιλογές τους. Όπως είναι, λοιπόν, λογικό πολλές φορές είναι ευάλωτοι σε ένα σοκ σταδιοδρομίας, δηλαδή σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα που δεν βρίσκονται στον έλεγχο του ατόμου κατά τη διάρκεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε σοκ σταδιοδρομίας όχι μόνο δεν έχουν αντοχές να ασχοληθούν με το επάγγελμα που έχουν επιλέξει, αλλά ούτε καν να προσπαθήσουν για αυτό και συχνά φτάνουν σε σημείο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Επαγγελματικός προσανατολισμός | Πηγή εικόνας: https://www.dramini.gr/

Αναλύοντας κανείς όλα τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί ότι το σοκ σταδιοδρομίας έχει αρκετές συνέπειες στον ευρύτερο επαγγελματικό τομέα αφού σε γενικές γραμμές επηρεάζει την επιμονή, την περιέργεια, την ευελιξία του ατόμου και το βοηθάει να αναλαμβάνει διαφορα ρίσκα που θα συμβάλλουν στην εξέλιξή του. Συνεπώς, είναι σημαντικό όλοι να αντιλαμβάνονται τη διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος για ενα σοκ που θα έχει ως συνέπεια αλλαγή των σχεδίων στον επαγγελματικό προσανατολισμό. 

Ας μην ξεχνάμε και τα λόγια του κινέζου φιλόσοφου Κομφούκιου:

«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου».

Με βάση αυτή την άποψη, αλλά και με βάση την άποψη ότι το μέλλον των παιδιών τους ανήκει, ας τα βοηθήσουμε όλοι να κάνουν την καλύτερη επιλογή τόσο για τα ίδια όσο και για ολόκληρη την κοινωνία! 

Βιβλιογραφία – Πηγές: 

Αργυροπούλου Κ.,2019. Επαγγελματικός προσανατολισμός και λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, Εκδ. Γρηγόρη



Ρηγίνα Προβιά
Αρθρογράφος
Καθηγήτρια & Εξετάστρια Γαλλικής Γλώσσας, Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα για τη Ρηγίνα Προβιά εδώ.