Το τέταρτο μυθιστόρημα της συγγραφέως Μαίρης Ελευθεριάδου, Συγχορδίες καρδιάς, είναι το καλύτερο από όσα έχει παραδώσει μέχρι στιγμής στους αναγνώστες της. Κι αυτό γιατί διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντώνται και στα προηγούμενα βιβλία της, όπως είναι η παράθεση στίχων από σχετικά τραγούδια, ο ρομαντισμός στις σωστές βάσεις του, σε μια γνήσια μορφή, η αληθοφάνεια των χαρακτήρων με τον αυθορμητισμό τους, με τα καλά και τις παραξενιές τους, η απλή, καθημερινή γλώσσα, οι όμορφες περιγραφές –ο αναγνώστης μεταφέρεται στα σοκάκια και στις μαγευτικές παραλίες της Σύρου την καλοκαιρινή περίοδο σαν να επιβιβάζεται κι ο ίδιος στο καράβι μαζί με τις πρωταγωνίστριες, γεύεται και οσφραίνεται τα ντόπια φαγητά και μυρωδιές, απολαμβάνει τη νυχτερινή της ζωή και κυρίως ερωτεύεται κάπου εκεί, με τη «Φραγκοσυριανή» να ακούγεται στα αφτιά του–, οι ζωντανοί διάλογοι, που δεν κουράζουν ούτε λεπτό τον αναγνώστη, η τριτοπρόσωπη αφήγηση εμπλουτισμένη και με σημεία πρωτοπρόσωπης, τα οποία ενισχύουν την ταύτιση με τις ηρωίδες και τους ήρωες και πολλές φορές προκαλούν μια συναισθηματική έξαρση ή άλλοτε εκτόνωση. Και φυσικά, γιατί παρόλο που οι τεχνικές και τα χαρακτηριστικά της γραφής της παραμένουν ίδια, στην πραγματικότητα δεν επαναλαμβάνεται, αλλά απλώς συνεχίζει, κάθε φορά βουτώντας την πένα της σε ένα ακόμα πιο ωριμασμένο μελάνι, αλλά πάντοτε διατηρώντας την αθωότητά της, να βαδίζει στον δρόμο που έχει χαράξει από την αρχή πολύ σοφά, σαν να ήξερε πού θέλει να φτάσει, σαν να είχε υπολογίσει με προσοχή τα συγγραφικά της βήματα, σαν να ήξερε εξαρχής ότι ο πρώτος της συγγραφικός κύκλος θα είχε ως φινάλε και αποκορύφωμα τις Συγχορδίες καρδιάς. Μάλιστα, αυτήν τη φορά τόλμησε να δοκιμάσει την παράλληλη αφήγηση δύο ιστοριών με εναλλαγές ανά κεφάλαιο στα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνεται. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτά τα πρόσωπα είναι δύο φίλες οι οποίες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η συγγραφέας αντεπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο.
Γίνεται λόγος για ένα λογοτεχνικό κόσμημα τόσο για τις βιβλιοθήκες όσο και για την αναγνωστική εμπειρία. Δεν πρόκειται για ένα απλό και συνηθισμένο αισθηματικό μυθιστόρημα. Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκει και στην εφηβική λογοτεχνία και ότι είναι ιδανικό και για το εφηβικό κοινό. Έπειτα, είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο υμνείται, μεταξύ άλλων, και το ιδανικό της φιλίας. Επίσης, είναι ένα έργο που φέρει και χαρακτηριστικά ψυχογραφήματος και μιας χαλαρής φιλοσοφικής διάθεσης. Δύναται ακόμα και να αλλάξει τη ζωή κάποιου που είναι διστακτικός στον έρωτα και σκέφτεται συμβατικά, όπως κάνει η Λίζα σε μεγάλο βαθμό. Εντέλει, αποτελεί ένα λογοτεχνικό κόσμημα υψηλής αξίας, γιατί υπογραμμίζει πως ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι ποτέ λάθος και πως αξίζει κανείς να πάρει το ρίσκο να ακούσει την καρδιά και τα συναισθήματά του, γιατί σε αυτήν την περίπτωση όσα έπονται είναι όμορφα και γεμάτα ζεστασιά, σαν τη ζεστασιά που πηγάζει μέσα και από τις σελίδες του βιβλίου.
Περίληψη βιβλίου:
«Εσύ; Έχεις αφεθεί ποτέ σε συγχορδίες καρδιάς;»
«Όχι ακόμα, μα ελπίζω κάποια στιγμή», της απάντησε αινιγματικά.
«Και τότε Θα δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό!»
Η Αναστασία και η Λίζα είναι κολλητές από τα δεκαοκτώ τους χρόνια και μαζί με την αγαπημένη τους παρέα μοιράζονται τα πάντα, όπως τα οικογενειακά δράματα, τα όνειρα, τις ανασφάλειες αλλά και κάθε λεπτομέρεια από τους πρώτους έρωτες και τους χωρισμούς τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές που αποφασίζουν να κάνουν στη Σύρο θα αποτελέσουν την αφορμή για την Αναστασία να γνωρίσει τον αληθινό έρωτα στα ανθισμένα σοκάκια της Ερμούπολης, ο οποίος θα την ακολουθήσει μέχρι την Αθήνα, όπου εκεί και η Λίζα θα μαγευτεί από τις τρυφερές νότες ενός πιανίστα. Ποιες θα είναι οι επιλογές τους απέναντι στα δυο αγόρια που έρχονται απρόσμενα στις ζωές τους; Θα ακούσουν τον μελωδικό ρυθμό της καρδιάς ή θα χαμηλώσουν τον ήχο από φόβο;
Μια ιστορία φιλίας που ξεκινά από τα φοιτητικά χρόνια και δυο ιστορίες αγάπης που αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές…
Βιογραφικό συγγραφέως:
Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Οι Συγχορδίες καρδιάς είναι το τέταρτο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Το πιο μελωδικό ρεφρέν, Ένα βαλς κάτω απ’ τα αστέρια & Κάστρα χτισμένα στα κύματα.
Γιώργος Τσιβελέκος
Αρθρογράφος
Επιμελητής βιβλίων, Λογοτέχνης
Διαβάστε περισσότερα για τον Γιώργο Τσιβελέκο εδώ.