ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ

That’s Another Story: Το Τραγούδι της Αβύσσου – As Lived by the Villains

Όλοι αναρωτιόμαστε ποιο είναι το νόημα της ζωής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νόημα είναι να ζεις έχοντας έναν σκοπό. Μια κινητήρια δύναμη που σε ωθεί να πράξεις, να συνεχίσεις, να παλέψεις. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο μοναδικός σκοπός στη ζωή σου είναι η εκδίκηση επειδή έχεις αδικηθεί και ταπεινωθεί; Πιστεύεις αξίζει;

Το Τραγούδι της Αβύσσου

Μια φορά και έναν καιρό, στο βασίλειο της θάλασσας ζούσε ο τρανός Βασιλιάς Τρίτων με την οικογένειά του. Η αδερφή του Ούρσουλα φημιζόταν για την εκθαμβωτική ομορφιά της και την μαγευτική φωνή της. Ήταν αγαπητή από όλο το βασίλειο και τη λάτρευαν σαν θεά, όμως ένα κρυφό μίσος σιγοέκαιγε βαθιά μες την καρδιά της για τον αδελφό της. Όντας μεγαλύτερη από τον Τρίτων, θα έπρεπε να προοριζόταν να γίνει εκείνη η επόμενη βασίλισσα των θαλασσών και θα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να διοικεί την Ατλάντικα με αμεροληψία και τιμή.

Στο παρελθόν, ο πατέρας τους Ποσειδώνας είχε καλέσει τα παιδιά του για να τους δώσει από ένα δώρο. Στον Τρίτων χάρισε μια επιβλητική τρίαινα λέγοντάς του “Γιε μου, με αυτή την τρίαινα θα διοικείς σοφά και δίκαια τις επτά θάλασσες”. Η Ούρσουλα εξοργίστηκε αλλά δεν αντιστάθηκε στον πατέρα της. Μονάχα κοιτούσε το αυτάρεσκο χαμόγελο του αδελφού της με φθόνο, νιώθοντας αδικημένη. Έπειτα, ο Ποσειδώνας έδωσε στην κόρη του ένα πανέμορφο χρυσό μαγικό κοχύλι και της είπε “Κόρη μου, σε εσένα χαρίζω αυτό το μαγικό κοχύλι για να στολίζεις και να ομορφαίνεις τις επτά θάλασσες. Έχει την ικανότητα να ενισχύει τη φωνή σου, ώστε το τραγούδι σου να αντηχεί έως και τα βάθη της θάλασσας”. Η Ούρσουλα τον ευχαρίστησε, προσπαθώντας να πνίξει τα δάκρυα που απειλούσαν να ξεχειλίσουν από τα μάτια της.

Προς τιμήν της γυναίκας του Αθηνάς, ο Τρίτων οργάνωσε μια μικρή γιορτή σε ένα ήσυχο μέρος στην επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε κάτι βράχους. Εκείνος έπαιζε με τη γυναίκα του και τις επτά τους κόρες, ενώ αυλικοί έπαιζαν μουσική και η Ούρσουλα τραγουδούσε. Ξάφνου, εμφανίζεται από το πουθενά ένα πειρατικό πλοίο, μαγεμένο από τη φωνή της πριγκίπισσας της θάλασσας και στον πανικό να ξεφύγουν, η Αθηνά συνειδητοποίησε ότι η ουρά της κόρης της Αλάνα είχε σφηνώσει ανάμεσα στους βράχους και έσπευσε να τη βοηθήσει. Το κορίτσι κατάφερε να γλυτώσει και να φτάσει στον πατέρα της, αλλά εκείνη δεν πρόλαβε να ξεφύγει και το πλοίο τη συνέτριψε στα βράχια.

Ο Τρίτων ένιωσε τόση οδύνη και εξοργισμένος, κατηγόρησε την Ούρσουλα για το χαμό της αγαπημένης του, εξορίζοντάς την στα πιο σκοτεινά βάθη της απύθμενης θάλασσας. Η αδελφή του αρνιόταν να πιστέψει ότι την έδιωχναν από το σπίτι της για κάτι που δεν έκανε καν εσκεμμένα, αφού αγαπούσε και η ίδια την Αθηνά. Τον παρακάλεσε να λογικευτεί, αλλά εκείνος κινούμενος από τον πόνο και τη θλίψη δεν άλλαζε γνώμη.

“Πολύ καλά! Αφού θέλεις να είμαι η κακιά, τότε θα είμαι!” σκέφτηκε η Ούρσουλα ορκισμένη να πάρει εκδίκηση από τον αδελφό της ο οποίος όχι μόνο της στέρησε το θρόνο, αλλά και το ίδιο της το σπίτι. Περιπλανώμενη στη σκοτεινή Άβυσσο, προσπαθούσε να βρει τρόπους για να επιβιώσει, όταν συνάντησε το βασιλιά του τόπου αυτού, τον Μάντα. Ένα ανθρωπόμορφο σαλάχι με μαγικές δυνάμεις. Η Ούρσουλα σκέφτηκε πως αν τον αποπλανήσει, θα εξασφάλιζε δύναμη και μια μέρα θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Τρίτων. Τον παρέσυρε με την ομορφιά και τη μαγική της φωνή σε ένα ειδύλλιο και κατάφερε να τον κάνει να την ερωτευτεί. Εκείνος ήθελε να της δώσει τα πάντα. Εκείνη αδιαφορούσε, αλλά προσποιούταν ότι τον αγαπάει. Κυβερνούσαν μαζί την Άβυσσο και τη δίδαξε μαγεία κάνοντάς την όλο και πιο δυνατή. Μετά από ένα διάστημα, η αδιαφορία της Ούρσουλα για τον Μάντα και η εμμονή της με την εξουσία γινόταν όλο και πιο αισθητή. Εκείνη αντλούσε ικανοποίηση από τα νέα ότι στην Ατλάντικα επικρατούσε φόβος και θλίψη, αφού ο βασιλιάς είχε πλέον απαγορεύσει τη μουσική στο παλάτι λόγω του χαμού της γυναίκας του.

Όταν ο Μάντα κατάλαβε τις προθέσεις της Ούρσουλα, πληγωμένος και έξαλλος, την μεταμόρφωσε σε ένα άσχημο πλάσμα όπου το μισό της σώμα ήταν ανθρώπινο και το άλλο μισό με πλοκάμια χταποδιού. Φρόντισε ότι εκείνη θα έχανε όλα όσα την έκαναν γοητευτική, αλλοιώνοντας τόσο την εμφάνισή της, όσο και τη φωνή της. Η Ούρσουλα τον σκότωσε, αλλά η κατάρα του ήταν τόσο δυνατή που ούτε τα μάγια της δεν μπορούσαν να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή.  Μετέτρεψε τα 2 μικρότερα δίδυμα αδέλφια του Μάντα σε ηλεκτροφόρα χέλια και τα όρισε βοηθούς της. Τώρα πλέον κατοικούσε σε μια σπηλιά και για να επιβιώσει, εξαπατούσε γοργόνους και γοργόνες, τάζοντας ότι θα τους βοηθήσει με ένα αντάλλαγμα. Και πάντα φρόντιζε ώστε να μην μπορέσει να τηρηθεί η συμφωνία.

Μετά από κάποια χρόνια οι βοηθοί της Ούρσουλα έσπευσαν να της μαρτυρήσουν κάτι ενδιαφέρον που ανακάλυψαν….η μικρότερη κόρη του βασιλιά Τρίτων ερωτεύτηκε. Αλλά όχι οποιονδήποτε….Ερωτεύτηκε τον πρίγκιπα των ανθρώπων, ’Ερικ, τον οποίο μάλιστα είχε σώσει από το πλοίο του που ναυάγησε λόγω καταιγίδας. Του τραγουδούσε και το αγόρι μαγεύτηκε από τη φωνή της αλλά πριν προλάβει να την αντικρίσει, εκείνη εξαφανίστηκε. Ο Τρίτων είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε επαφή με τους ανθρώπους και αυτός ο κανόνας ήταν απαράβατος. Αλλά ποιος μπορεί να ορίσει κανόνες στην καρδιά ενός ερωτευμένου έφηβου κοριτσιού; “Να η ευκαιρία μου” σκέφτηκε η Ούρσουλα με ένα σχέδιο να καταστρώνεται στο κεφάλι της.

Η μικρή Άριελ θαύμαζε πολύ τον κόσμο των ανθρώπων. Τόσο, που έκανε συλλογή από αντικείμενα που έβρισκε στα ναυάγια, σε μια κρυφή σπηλιά. Είχε βρει μέχρι και το άγαλμα του πρίγκιπα και έμενε να το θαυμάζει ονειρευόμενη να ζει μαζί του στη στεριά. Μια μέρα ο Τρίτων ανακάλυψε το ειδύλλιο της κόρης του, καθώς και τη μυστική σπηλιά της και με την τρίαινά του την κατέστρεψε συθέμελα, όπως και τα όνειρά της. Εκείνη αγανακτισμένη αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από τη μάγισσα της θάλασσας, της οποίας οι φήμες ότι βοηθάει τους γοργόνους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους είχαν διαρρεύσει σε όλο το βασίλειο. Οι φίλοι της την προειδοποίησαν ότι είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά εκείνη δεν τους άκουσε. Τα χέλια της Ούρσουλα βρήκαν την μικρή πριγκίπισσα και την οδήγησαν στη σπηλιά της. Η μάγισσα χάρισε πόδια στην Άριελ με αντάλλαγμα τη φωνή της, πείθοντάς την ότι δεν την χρειάζεται για να κάνει τον πρίγκιπα δικό της. Της έδωσε διορία 3 ημέρες για να κλέψει το φιλί της αληθινής αγάπης από τον νεαρό. Αν δεν τα κατάφερνε, θα άνηκε στην Ούρσουλα.

Το κορίτσι ανέβηκε στην επιφάνεια και βρήκε τον πρίγκιπα ο οποίος την φιλοξένησε στο παλάτι νομίζοντας ότι δεν έχει που να πάει. Οι δυό τους περνούσαν χρόνο μαζί και έρχονταν όλο και πιο κοντά. Τόσο κοντά ώστε τη δεύτερη κιόλας μέρα, η Άριελ σχεδόν κατάφερε να τον φιλήσει σε μια βάρκα στη μέση μιας λιμνοθάλασσας, αλλά τα τσιράκια της μάγισσας τους εμπόδισαν. Τότε η Ούρσουλα αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και με τα μαγικά της, κατάφερε προσωρινά να πάρει την αρχική της μορφή και ένα βράδυ περπατούσε στην παραλία και τραγουδούσε με τη φωνή της Άριελ υπνωτίζοντας τον Έρικ. Ο γάμος του νεαρού πρίγκιπα, το σούρουπο της τρίτης μέρας, θα γινόταν σε ένα πλοίο και όλοι ήταν πανευτυχείς. Όλοι εκτός από την Άριελ, της οποίας η καρδιά είχε ραγίσει.

Με τη βοήθεια των πλασμάτων της θάλασσας, κατάφερε να καταστρέψει το γάμο και να ξεσκεπάσει την Ούρσουλα αποκτώντας και πάλι τη φωνή της αφού το μαγικό κοχύλι έσπασε. Ο πρίγκιπας ξύπνησε από τη ζάλη του, αλλά πριν προλάβει να φιλήσει το κορίτσι, αυτή μεταμορφώθηκε ξανά σε γοργόνα μιας και έδυσε ο ήλιος. Η συμφωνία δεν κατάφερε να τηρηθεί, οπότε η Ούρσουλα έχοντας στην κατοχή της την Άριελ, την παρέσυρε στη θάλασσα. Εκεί βρήκε τον Τρίτων να ψάχνει για την κόρη του και έκανε νέα συμφωνία. Θα έπαιρνε τη θέση της και για αντάλλαγμα θα έδινε στην αδελφή του αυτό που πάντα ονειρευόταν… την τρίαινα και το στέμμα.  Με τα νέα της αποκτήματα η Ούρσουλα άρχισε να εξουσιάζει τις θάλασσες δημιουργώντας τυφώνες και αναγκάζοντας τους πάντες να υποκλιθούν μπροστά της. Επιτέλους πήρε την εκδίκηση που τόσο λαχταρούσε. Όμως ο Έρικ κατάφερε να την κατατροπώσει βυθίζοντας το σπασμένο κατάρτι ενός ναυαγισμένου πλοίου στο δέρμα της.  Εκείνη σκοτώθηκε και όλα της τα μάγια μονομιάς λύθηκαν.

Ήταν ένα πληγωμένο, αδικημένο πλάσμα, το οποίο βρήκε παρηγοριά στο μίσος και τη δίψα για εκδίκηση. Ήταν λόγοι που τη βοηθούσαν να συνεχίσει, να μην παραιτηθεί. ‘Ήταν οι λόγοι για τους οποίους χάθηκε…..

 

That’s Another Story Podcast
Instagram: @thats.another.story.pod