OLD HELLO, OLD HELLO 2

Φράσεις που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση στο παιδί σας

Γιατί η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που θα τα συντροφεύει για μια ζωή

 

Εδώ είναι φάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση στα παιδιά σας.

«Είσαι ικανό»

Τα λόγια μας γίνονται η εσωτερική γλώσσα στο μυαλό των παιδιών. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι ικανά – αλλά πρέπει και τα λόγια σας να ταιριάζουν με αυτήν την πεποίθηση.

 

«Είσαι γενναίο»

Μερικές φορές πρέπει να εκφράζουμε μεγαλόφωνα αυτό που σκεφτόμαστε. Αυτό σημαίνει να τα ενημερώσουμε όταν τα βλέπουμε να είναι γενναία. Όταν παρατηρούμε ότι τα παιδιά μας είναι γενναία, αρχίζουν επίσης να το παρατηρούν αυτό στον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.

 

«Το έχεις αυτό»

Γνωρίζετε ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τα κατάλληλα μέσα και η ψήφος εμπιστοσύνης σας θα τους δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζονται για να πετύχουν.

 

«Πιστεύω σε σένα»

Έχετε πίστη στην ικανότητα του παιδιού σας. Όταν κοινοποιείτε ανοιχτά αυτήν την πίστη σε αυτά θα την ριζώσει μέσα τους.

 

«Μπορείς να κάνεις δύσκολα πράγματα»

Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, τα εμπόδια μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα. Έτσι, αυτή η άμεση φράση θα τους πει ακριβώς τι πρέπει να ακούσουν – αναγνώριση ότι πρόκειται για δύσκολη δουλειά και ότι είναι ικανά.

 

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, σε αγαπώ».

Τα παιδιά μας πρέπει να ακούσουν λέξεις που επικοινωνούν άνευ όρων αγάπη. Αυτό σημαίνει να παρέχουμε διαβεβαίωση για την αγάπη μας – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

 

«Ας το δοκιμάσουμε μαζί»

Μερικές φορές χρειαζόμαστε όλοι ένα χέρι βοήθειας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι θα είστε εκείνο το χέρι όταν το χρειάζονται.

 

«Ουάου πώς το έκανες αυτό;»

Κάντε ερωτήσεις. Όταν τα βλέπετε να κάνουν κάτι σκληρό, πείτε “Πώς το καταφέρατε; Πώς μπορείτε να το κάνετε ξανά;”

 

«Ακούγεται υπέροχο, μπορείς να μου πεις περισσότερα;»

Προχωρήστε ένα βήμα πιο πέρα ​​από το να παρατηρήσετε την προσπάθειά τους – ζητήστε τους να την επεξεργαστούν. Τότε ακούστε την υπερηφάνεια στη φωνή τους όταν εξηγούν.

 

«Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Όταν κολλήσουν πραγματικά, μη φοβάστε να προσφέρετε την υποστήριξή σας. Ενημερώστε τους ότι η προσφορά για βοήθεια είναι διαθέσιμη.

 

«Να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου»

Δεν θα τα κερδίσουμε ποτέ, θα τα κάνουμε όλα ή θα είναι όλα. Αλλά μπορούμε να το δώσουμε το καλύτερο. Ας διδάξουμε στα παιδιά αυτό το μάθημα.

 

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά το έχεις ξανακάνει»

Μπορεί να φαίνεται συντριπτικό, αλλά ας τους δώσουμε αποδείξεις για το πότε ήταν επιτυχημένοι στο παρελθόν. Αυτό θα ενσταλάξει την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να το ξανακάνουν.

 

«Είσαι εντάξει»

Δεν έχει σημασία ποιο είναι το αποτέλεσμα – πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει ακριβώς όπως είναι.

 

«Με κάνεις περήφανο»

Ποτέ δεν είναι αρκετές οι φορές που θα πείτε αυτή τη φράση στο παιδί σας.

 

«Ακόμα και όταν απογοητευόμαστε, εξακολουθούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.»

Τα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός και η απελπισία είναι κοινά ανθρώπινα συναισθήματα. Και παρά αυτά τα μεγάλα συναισθήματα, θα παραμείνουμε δίπλα στα παιδιά μας με άνευ όρων αγάπη.

 

«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν…»

Προσπαθήστε να προκαλέσετε την περιέργεια και έναν νέο τρόπο σκέψης όταν συζητάτε για τις δυνατότητες.

 

«Ξέρεις τι σημαίνει πείσμα;»

Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέες λέξεις. Διδάξτε τους για την τριβή, την αντοχή και την επιμονή για να τους βοηθήσετε να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

 

«Θέλεις να ακούσεις μια ιστορία;»

Μοιραστείτε ιστορίες με τα παιδιά σας. Πείτε τους για στιγμές που ξεπεράσατε τα εμπόδια, που πέτυχατε τους στόχους σας – οι εμπειρίες σας μετράνε.

 

«Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι τρελό;»

Προκαλέστε τα παιδιά σας με πράγματα που πιστεύουν ότι είναι απρόσιτα (ακόμα κι αν ακούγεται λίγο τρελό). Μπορεί να σας εκπλήξουν και τα ίδια.

 

«Μερικές φορές τα νέα πράγματα μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά μπορεί να είναι και συναρπαστικά».

Τα μικρά παιδιά τείνουν να προσκολλώνται σε ανθρώπους και περιβάλλοντα που είναι οικεία. Αλλά αν τονίσουμε πόσο συναρπαστικό και χαρούμενο μπορεί να είναι η νέα εμπειρία, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την εμπιστοσύνη να βγουν έξω από τη ζώνη ασφαλείας.

ΠΗΓΗ:childit.gr