Η παράδοση σε κάποια μέρη θέλει να τρώμε ψαράκι ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων και οφείλουμε να την ακολουθούμε, όχι μόνο ως πιστοί, αλλά και ως καλοφαγάδες, αφού το ψάρι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα. Βέβαια, εκτός από εκλεκτό είναι και πάρα πολύ θρεπτικό γι’ αυτό είναι κρίμα να χάνεται κάθε ευκαιρία να το γευτούν τα παιδιά μας. Για το γιορτινό τραπέζι των Φώτων, λοιπόν, σας προτείνουμε 3 υπέροχες κι εύκολες συνταγές με πρωταγωνιστή το ψάρι.
Μπαρμπουνάκια στη λαδόκολλα
Τι χρειαζόμαστε
- 8 μικρά μπαρμπούνια
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα
- Χυμός από 1 λεμόνι και 4 λεπτές φέτες λεμονιού
- Ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
- 3 δαφνόφυλλα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε διπλή λαδόκολλα σε μέγεθος αρκετό για να κλείσει μετά.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια και από πάνω τα μπαρμπουνάκια. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, και απλώνουμε το λιωμένο σκόρδο επάνω στην επιφάνεια και μέσα στα ψαράκια.
Βάζουμε επάνω το δενδρολίβανο ή το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα και τις φέτες λεμονιού. Κλείνουμε τη λαδόκολλα, αλλά όχι ερμητικά, και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Σφυρίδα κρασάτη στον φούρνο
Τι χρειαζόμαστε
- Μια μεγάλη σφυρίδα καθαρισμένη
- 8 μεσαίες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι ντοματάκια κομμένα στη μέση
- Ρίγανη ξερή
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη, ελαιόλαδο και το λευκό κρασί.
Τοποθετούμε το ψάρι πάνω απ’ τα υλικά μας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα ντοματάκια επάνω στο ψάρι.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά (ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες). Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα, ώσπου να δέσει η σάλτσα και να ροδίσει το ψάρι.
Κουτσομούρες αχνιστές στο πι και φι
Τι χρειαζόμαστε
- 1 κιλό κουτσομούρες καθαρισμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 3 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Σε μια κατσαρόλα (προτιμούμε ρηχή πλασωτέ, αν έχουμε), ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον μισό μαϊντανό και τα δαφνόφυλλα. Αμέσως, στρώνουμε από πάνω τις κουτσομούρες και αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά (αν πάνε να μας κολλήσουν προσθέτουμε ελάχιστο νερό).
Βγάζουμε τα ψαράκια απ’ την κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ:mama365.gr