Η μετάβαση σε ένα νέο σχολείο αποτελεί μια δύσκολη και αγχωτική αλλαγή, η οποία φέρει έντονα συναισθήματα στην ψυχολογία του παιδιού. Όταν μάλιστα, η αλλαγή γίνεται στη μέση της σχολικής χρονιάς, αποτελεί δύο φορές πιο δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία για το παιδί, καθώς περιλαμβάνει και τον παράγοντα του «άγνωστου».
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο διαβίωνε μέχρι τώρα, η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη, καθώς οι μαθητές αναρωτιούνται πώς θα τους αντιμετωπίσει το νέο σχολείο τους, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και κοινωνικά.
Μέχρι τη στιγμή της δικής του ένταξης στο σχολείο, οι ομάδες των παιδιών έχουν ήδη σχηματιστεί, γεγονός που καθιστά δύσκολο και άβολο για το παιδί να εισχωρήσει. Πριν την πρώτη ημέρα στο νέο σχολείο, λίστες με αναπάντητα ερωτηματικά ταλαιπωρούν το παιδικό μυαλό. Θα καταλαβαίνω τον νέο μου δάσκαλο; Θα είμαι στα μαθήματα πίσω από τα άλλα παιδιά; Θα μπορέσω να κάνω νέους φίλους εύκολα; Θα κάτσει κάποιος μαζί μου στο θρανίο;
Οι γονείς θα πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά σε αυτή τη νέα τους αρχή, αφουγκράζοντας τις ανάγκες τους ανά πάσα στιγμή, πάντα με γνώμονα την ομαλότερη προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον.
1) Διατηρήστε τις οικογενειακές σας συνήθειες
Διαβεβαιώστε το παιδί ότι, παρά την αλλαγή της σχολικής στέγης, οι οικογενειακές συνήθειες σε γενικές γραμμές δεν θα ανατραπούν και η διαβίωσή του θα συνεχιστεί σχεδόν με τους ίδιους ρυθμούς που ακολουθούσε και πριν την αλλαγή σχολείου.
Ενημερώστε το για όσες αλλαγές τυχόν θα χρειαστεί να γίνουν, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα, αλλά και αρκετό χρόνο προσαρμογής.
Αδράξτε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε προηγούμενες καταστάσεις, προσθέτοντας νέες δραστηριότητες, που ίσως ταιριάζουν περισσότερο στο παιδί, με βάση τις νέες συνθήκες.
2) Μείνετε δεμένοι και στηρίξτε το παιδί
Καλλιεργήστε την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό και την αλληλοβοήθεια μεταξύ σας, ώστε να μπορέσετε να μεταβείτε ομαλότερα από την μία κοινότητα σε μια νέα. Η διατήρηση των θεμελιωδών οικογενειακών δεσμών θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της προσωπικότητας του παιδιού, με αποτέλεσμα να δείξει και μια ισχυρότερη αντιμετώπιση στις ανάγκες προσαρμογής του στο νέο περιβάλλον.
Υποστηρίξτε τόσο τις δικές σας επιλογές, όσο και του παιδιού σας. Εκφράστε και δείξτε έμπρακτα στο παιδί ότι είστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή, αν χρειάζεται στήριξη σε μια απόφασή του ή συζήτηση ή και λύσεις.
3) Ενθαρρύνετε το παιδί να κρατήσει επαφή με τους φίλους του
Φροντίστε να εξοπλιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το σπίτι με όλα τα απαραίτητα, ώστε να είναι σε θέση το παιδί να επικοινωνεί τηλεφωνικά ή διαδικτυακά με τους παλιούς συμμαθητές και τους φίλους του.
Κανονίστε μια επίσκεψη στην παλιά γειτονιά, αν η απόσταση σας το επιτρέπει, ή καλέστε τους φίλους του στον νέο σας χώρο, προκειμένου τα παιδιά να μην χάσουν επαφή από τις καθημερινές εξελίξεις στις ζωές τους. Η ουσιαστική επαφή του παιδιού με γνώριμα πρόσωπα, θα απαλύνει την αναστάτωση της μετακίνησης.
4) Επισκεφτείτε το νέο σχολείο
Οργανώστε μια συνάντηση στο νέο σχολείο με τους εκπαιδευτικούς, πριν το παιδί ξεκινήσει την παρακολούθηση των μαθημάτων, ώστε να έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε μαζί τους, αλλά και να ελέγξετε τους χώρους. Ζητήστε μια περιήγηση στο σχολείο και ελέγξτε την τάξη του παιδιού, αλλά και την σχολική καντίνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα της νέας σχολικής στέγης.
Ερευνήσετε παράλληλα τη γύρω περιοχή, καθώς και τη διαδρομή από το σπίτι μέχρι το σχολείο, με σκοπό να επιλέξτε την κοντινότερη και ασφαλέστερη οδό.
Συνοδεύστε το παιδί στο σχολείο, αν το επιθυμεί. Ένα εκτιμώμενο χρονικό διάστημα προσαρμογής του παιδιού κυμαίνεται γύρω στις 6 εβδομάδες. Για το ανωτέρω διάστημα, και μόνο αν το παιδί είναι σύμφωνο, μπορείτε να συνοδεύετε το παιδί στο σχολείο, ιδίως αν πρόκειται για μικρές ηλικίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα στηρίξετε την επιλογή του παιδιού να μην συνοδεύεται από εσάς, προτείνοντάς του παράλληλα την εναλλακτική συνοδεία με τους νέους συμμαθητές.
5) Βοηθήστε το παιδί να δραστηριοποιηθεί στο νέο περιβάλλον
Ερευνήστε μαζί με το παιδί τις δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί στο νέο του σχολείο. Για παράδειγμα, μπορεί να ενταχθεί στη σχολική ομάδα μπάσκετ ή βόλεϊ ή ακόμη και στην καλλιτεχνική ομάδα του σχολείου.
Δώστε του ιδέες που θα μπορούσε να τις υλοποιήσει στη συναναστροφή του με τους νέους συμμαθητές, όπως μια σχολική εφημερίδα.
Βοηθήστε το παιδί να ασχοληθεί και με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως η εγγραφή του στον γυμναστικό σύλλογο της γειτονιάς ή στο δημοτικό κολυμβητήριο ή και μπαλέτο. Είναι ευκαιρία, αν συναντήσει μερικούς από τους νέους του συμμαθητές εκεί, να περάσει χρόνο μαζί τους, συσφίγγοντας τη σχέση τους.
Καλέσετε τους νέους γείτονες ή και τους γονείς των νέων συμμαθητών του παιδιού στο σπίτι, από την αρχή κιόλας της μετακίνησής σας στη νέα περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί μια ουσιαστικότερη γνωριμία μεταξύ σας και τα παιδιά να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις.
Η αλλαγή σχολείου θα επιφέρει αλλαγές στην καθημερινή ζωή της οικογένειας, όμως με θετική διάθεση, προσοχή, υπομονή και οργανωμένη προσπάθεια από όλα τα μέλη της, είναι εφικτό να διατηρηθεί η ισορροπία και η ομαλή λειτουργικότητά της, ώστε να μην διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνήθειες της καθημερινότητας και, κατά συνέπεια, η ψυχολογία του παιδιού.
Πηγή : paidorama.com