ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αλλαγή συμπεριφορά του παιδιού με τον ερχομό ενός βρέφους

Μερικές φορές είναι δύσκολο για το μεγαλύτερο παιδάκι να δεχτεί και να συνηθίσει το νέο μωράκι. Έτσι είναι σημαντικό για τους γονείς να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών όταν φτάσει το νέο αδελφάκι.

Ο ερχομός του χωρίς αμφιβολία θα γεμίσει ευτυχία το σπίτι. Ωστόσο, θα φέρει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την οργάνωση και την καθημερινότητα της οικογένειας. Όμως μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά των μεγαλύτερων παιδιών είναι απόλυτα φυσιολογική.

Αυτή η νέα προσθήκη αλλάζει τις συνήθειες της οικογένειά σας δημιουργεί νέες ανάγκες και απαιτεί από εσάς όλους να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας. Και φυσικά, αυτό αλλάζει τον ρυθμό που είχε συνηθίσει η οικογένειά σας στο παρελθόν. Τα παιδιά είναι εκείνα που θα αισθανθούν αυτές τις αλλαγές περισσότερο, γι’ αυτό και η συμπεριφορά τους αλλάζει συχνά.

Αλλαγές συμπεριφοράς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το δεύτερο μωρό σας. Το μεγαλύτερο παιδί δεν θα είναι πλέον το μοναδικό παιδί στο σπίτι και θα μάθει να μοιράζεται τον χρόνο των γονέων και την αγάπη τους με το καινούργιο μωράκι.

Ίσως νιώσει ζήλια. Και σαν αποτέλεσμα μπορεί να εμφανίσουν και συμπεριφορές οπισθοδρόμησης. Με άλλα λόγια, μπορεί να επιστρέψουν στα προηγούμενα στάδια της ανάπτυξής τους. Αλλά αν συμβεί αυτό, μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό και το παιδάκι θα προσαρμοστεί σταδιακά, με τη βοήθειά σας.

Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές συμπεριφοράς;

Καθώς το μεγαλύτερο παιδί σας αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη καινούργια κατάσταση στο σπίτι, μπορεί ξαφνικά να χρειαστεί βοήθεια για πράγματα που είχε ήδη μάθει να κάνει μόνο του. Για παράδειγμα:

  • Δεν θέλει να τρώει μόνο του. Προτιμά να το ταΐζετε.
  • Θέλει να κοιμάται πάλι στο δικό σας δωμάτιο, και όχι στο δικό του.
  • Μπορεί ακόμη να βρέχει το κρεβάτι του, ακόμη και αν δεν το έκανε πριν.

Αυτές οι παλινδρομήσεις είναι ασυνείδητες. Όταν φτάσει το καινούργιο μωρό, τα μεγαλύτερα παιδιά πιστεύουν ότι με αυτή τη συμπεριφορά θα τους δώσετε περισσότερη προσοχή. Εξάλλου, έτσι λειτουργεί για το μωρό!

Μπορεί επίσης να αρχίσουν να μιλούν με πιο «παιδικό» τρόπο. Και πάλι αυτός είναι ένας τρόπος να αναζητούν την προσοχή των γονιών τους.

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν μια πιο ευερέθιστη φύση με τον ερχομό του μωρού. 

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι θυμώνει εύκολα και φαίνεται πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο. Επιπλέον, μπορεί να κλαίει χωρίς κανένα λόγο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συναισθηματικής πίεσης που βιώνουν τα μεγαλύτερα αδέλφια κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Μην ξεχνάτε ότι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν αυτά τα συναισθήματα, έτσι κάντε υπομονή.

Μερικές φορές, ξαφνικά, θέλουν μόνο τον ένα γονέα να ασχολείται με αυτά. Αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια από τον άλλο γονέα!

 

Πηγή : paidorama.com