OLD HELLO 2

Αυτά τα 14 πράγματα πρέπει να τα καθαρίζεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

αυτά-τα-14-πράγματα-πρέπει-να-τα-καθαρίζ

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Από την άλλη, με τον COVID μέσα στα πόδια μας, η απολύμανση χρειάζεται για λόγους υγείας. Η Kelly Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μάς συμβουλεύει για το ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που όλοι έχουμε στο σπίτι μας αλλά και για το πώς θα πρέπει να τα καθαρίζουμε σωστά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

1. Ο νεροχύτης πρέπει να καθαρίζεται κάθε μέρα

Ξέρεις ότι ο νεροχύτης της κουζίνας έχει χιλιάδες επιπλέον βακτήρια και μικρόβια απ’ ό,τι η τουαλέτα σου; Σύμφωνα με την Reynolds είναι ιδαιτέρως σημαντικό να προσέχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο νεροχύτης καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τη πλειονότητα των τροφίμων τα οποία πρόκειται να καταναλώσουμε αλλά και με τα σκεύη στα οποία θα μαγειρέψουμε και θα σερβίρουμε το φαγητό μας. Οπότε η απολύμανσή του σε καθημερινή βάση κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαιότητα.

Συμβουλή: Τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός σας σε αυτή τη φασίνα, καθώς είναι εύκολα στη χρήση τους και έχουν τα κατάλληλα απολυμαντικά συστατικά για να σκοτώσουν τα μικρόβια. Αν πάλι ανήκετε στην κλασική σχολή των νοικοκυρών που εμπιστεύονται μόνο το σφουγγάρι τους που δεν έχει καμιά απολύτως μορφή απολυμαντικού, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς μια τέτοια λύση στη πραγματικότητα συμβάλλει στην εξάπλωση των βακτηρίων.

2. Ο πάγκος της κουζίνας θέλει καθάρισμα διαρκώς

Όπως ακριβώς και ο νεροχύτης έτσι και ο πάγκος της κουζίνας έρχεται διαρκώς σε επαφή με άπειρα μικρόβια. Προς αποφυγή μεταφοράς τους στα φαγητά που καταναλώνουμε καλό είναι να τον σκουπίζετε αμέσως μετά από κάθε τρόφιμο που ακουμπάτε στην επιφάνειά του.

3. Το ψυγείο καθαρίζεται μια φορά την εβδομάδα

Στο ψυγείο αποθηκεύουμε διαρκώς μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που είτε πρόκειται να μαγειρευτούν είτε έχουν μαγειρευτεί και είναι περισσεύματα τα οποία κρατάμε για να τα αξιοποιήσουμε σε μια νέα συνταγή. Για να κρατήσουμε μακριά τα βακτήρια που εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται λόγω της ευαισθησίας των τροφίμων, καλό θα είναι να αποθηκεύετε ξεχωριστά τα ωμά κρέατα από τα υπόλοιπα φαγητά. Σε περίπτωση διαρροής από μαγειρεμένο φαγητό, σκουπίστε αμέσως τα όποια ζουμιά χυθούν και φυσικά μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το ψυγείο σας τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως.

Συμβουλή: Σκουπίστε τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και φυσικά μην ξεχνάτε να πετάτε τα χαλασμένα τρόφιμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

4. Το πάτωμα θέλει φασίνα εβδομαδιαίως

Η σκόνη, τα περιττώματα και κάθε είδους βρωμιά εύκολα βρίσκει καταφύγιο στο «φιλόξενο» πάτωμα του σπιτιού. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σημαντικό για όσα άτομα υποφέρουν από αλλεργία ή έχουν άσθμα.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να καθαρίζεις, σκουπίζεις και σφουγγαρίζεις κάθε επιφάνεια πατώματας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα.

5. Κάθε πότε αλλάζεις πετσέτες σώματος

Τα βακτήρια τρέφονται από τη χαμηλή θερμοκρασία, το νερό και το οξυγόνο…Με άλλα λόγια η πετσέτα του μπάνιου είναι ο ιδανικός χώρος για να επωαστούν αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε πετσέτες μπάνιου. «Το μυστικό για να ξέρετε πότε πρέπει να τις αλλάξετε είναι ο χρόνος που έχουν στεγνώσει» τονίζει η Reynolds. «Αν την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε κάποια πετσέτα διαπιστώσετε πριν τη χρήση ότι είναι υγρή τότε δεν πρέπει επουδενί να σκουπιστείτε με αυτή.»

Συμβουλή: Μην αφήνετε υγρές πετσέτες μέσα στο μπάνιο σας και μην ξεχνάτε να τις πλένετε μετά από τρεις φορές χρήσης τους. Καλό θα είναι να τις βγάζετε να στεγνώσουν έξω στον ήλιο.

6. Οι πετσέτες χεριών

Όπως ακριβώς και στη περίπτωση των πετσετών σώματος έτσι και αυτές των χεριών είναι ο ιδανικός χώρος για να φωλιάσουν βακτήρια. Και φυσικά από τη στιγμή που τις χρηισμοποιούμε για να σκουπίσουμε τα χέρια μας με τα οποία πιάνουμε τα πάντα γύρω μας ο κίνδυνος εξάπλωσης των βακτηρίων παντού είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Συμβουλή: Πλύντε τις σε ζεστό νερό μόνο μαζί με άλλες πετσέτες μπάνιου

%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b1-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b60

7. Το καπάκι της τουαλέτας

Ο καθαρισμός της τουαλέτας είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες-όχι και τόσο ευχάριστες-δουλειές του σπιτιού. Τον αναβάλετε ξανά και ξανά αλλά δυστυχώς είναι από εκείνες τις δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Συμβουλή: Καθαρίζετε το κάθισμα και το καπάκι της τουαλέτας με απολυμαντικό απορρυπαντικό κάθε εβδομάδα. Όσο φανατικοί με την καθαριότητα κι αν είστε δεν μπορείτε να ξεφύγετε με τίποτα από το ενοχλητικό πουρί που πάει και κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας σας. Ένα από τα πιο απλά συστατικά που μπορούν να απομακρύνουν εύκολα το πουρί από τη λεκάνη της τουαλέτας σας είναι η σόδα. Ρίξτε αρκετή μαγειρική σόδα στη λεκάνη σας, κλείστε το καπάκι και αφήστε την εκεί να δράσει για ένα ολόκληρο βράδυ. Η μαγειρική σόδα περιέχει οξύ που «σπάει» το πουρί και το εξαφανίζει. Το πρωί τραβήξτε το καζανάκι και αν δεν έχει φύγει όλο το πουρί επαναλάβετε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.

8. Το χαλάκι του μπάνιου

Το χαλάκι του μπάνιου πολλές φορές εγκλωβίζει την υγρασία, με αποτέλεσμα να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα βρεγμένο ή έστω νωπό και έτσι να συγκεντρώνει στις ίνες του πληθώρα μικροβίων και μούχλας που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Η Reynolds μάλιστα επικαλείται μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα βάσει της οποίας 36 από τα 38 σπίτια που ελέγχθησαν βρέθηκαν θετικά στο MRSA, ένα ανθεκτικό σε φάρμακα στέλεχος του σταφυλόκοκκου που είναι ιδιαιτέρως δύσκολος να καταπολεμηθεί. Και ξέρετε πού ήταν κρυμμένος αυτός ο κίνδυνος; Μα φυσικά στο χαλάκι του μπάνιου.

Συμβουλή: Πρέπει να πλένετε σε ζεστό νερό κάθε εβδομάδα το χαλάκι του μπάνιου. Αν το χαλάκι δεν είναι κατάλληλο για πλύση τότε πρέπει να το ψεκάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κάποιο απολυμαντικό σπρέι. Προτιμήστε πάντως ένα χαλάκι χωρίς πλαστική επίστρωση από κάτω, καθώς αυτά με το συχνό πλύσιμο φθείρονται γρήγορα.

9. Αλλάξτε σεντόνια κάθε εβδομάδα

Πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας ή να τα αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα. Από την πρώτη στιγμή που ξαπλώνετε στα σεντόνια, τα γεμίζετε με νεκρό δέρμα, ιδρώτα, τρίχες και οτιδήποτε έχετε φέρει από έξω στη διάρκεια της ημέρας, όπως γύρη, μούχλα και άλλους ρύπους. Μάλιστα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα σεντόνια σας αν υποφέρετε από άσθμα ή ταλαιπωρείστε από ακμή.

Συμβουλή: Πλύντε τα σε ζεστό νερό και προσέξτε να επιλέξετε ελαφρύ απορρυπαντικό αν υποφέρετε από δερματικές αλλεργίες.

10.Τα παιδικά παιχνίδια

Τα παιδικά παιχνίδια απαιτούν εβδομαδιαίο καθάρισμα αν σκεφθεί κανείς ότι τα παιδιά τα πιάνουν, τα βάζουν στο στόμα τους, τα πατάνε με τα παπούτσια, με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί να μεταφέρονται από τα παιχνίδια στα χέρια τους και από εκεί σε οτιδήποτε ακουμπούν, δηλαδή… παντού.

Συμβουλή: Πάρτε μια λεκάνη ρίξτε μέσα ζεστό νερό, σαπούνι και υγρό λευκαντικό (χλωρίνη) και βυθίστε μέσα τα πλαστικά παιχνίδια. Αμέσως μετά ξεβγάλτε καλά και αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν.

11. Και το πλυντήριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων μπορεί να «πλένεται» συνεχώς από τη συνεχή ροή νερού, ωστόσο ποσότητες νερού παραμένουν «φυλακισμένες» σε διάφορες κοιλότητές του, δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα υγρασίας στον κάδο. Αυτό αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών και μούχλας. Επίσης το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες με κρύο νερό, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν υπολλείμματα απορρυπαντικού τα οποία σε συνδυασμό με τα άλατα που σχηματίζονται αποτελούν αιτία σχηματισμού μούχλας και δυσοσμίας στον κάδο.

Συμβουλή:Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα πλύσης με υψηλή θερμοκρασία και πλένουμε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία χωρίς ρούχα στον κάδο, προσθέτοντας δύο φλιτζάνια λευκό ξίδι,. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνονται και τα μικρόβια που είναι πιθανό να επιβιώνουν όταν χρησιμοποιούμε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας. Ξαναβάζουμε το πλυντήριο στο ίδιο πρόγραμμα και αφήνουμε να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό. Προσθέτουμε στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες λευκαντικό. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν λεκέδες ή βρωμιά από τον κάδο. Αφήνουμε να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά. Βάζουμε το πλυντήριο στο σύντομο πρόγραμμα και αφήνουμε να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό. Δεν προσθέτουμε κάτι στο νερό αυτή τη φορά. Η πλύση θα καθαρίσει οποιοδήποτε υπόλειμμα από το πλυντήριο. Αφήνουμε την πλύση να τελειώσει.

%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b1-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b62
Make up tools

12. Τα πινελάκια του μακιγιάζ

Τα πινέλα του μακιγιάζ από τη στιγμή που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπό μας είναι εν δυνάμει πηγή μικροβίων ακόμα και μυκήτων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στην επιδερμίδα μας. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, πόσο μάλλον όταν υπάρχει πρόβλημα ακμής.

Συμβουλή: Βάλτε σε ένα μπολ χλιαρό νερό καθώς και μερικές σταγόνες μωρουδιακού σαμπουάν. Ανακατέψτε απαλά και μετά πάρτε ένα ένα τα πινέλα και τα σφουγγαράκια σας και τρίψτε τα απαλά μέσα στο νερό, ώστε να εξαφανίσετε κάθε ίχνος μακιγιάζ που έχει απομείνει.

13. Καθάρισε το smartphone σου κάθε μέρα!

Το smartphone είναι ίσως η συσκευή που χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη στην καθημερινότητά μας.Mάλιστα η ειδικός κα Reynolds τα αποκαλεί ως κέντρα φιλοξενίας χιλιάδων μικροβίων. Αφού λοιπόν τα αγγίζουμε διαρκώς πρέπει και να τα απολυμαίνουμε επαρκώς.

Συμβουλή: Καθαρίζετε το καθημερινά με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι.

14. Το γραφείο στη δουλειά θέλει κάθε μέρα φασίνα!

Αν ανήκετε στην κατηγορία των εργαζομένων τότε σχεδόν η μισή σας ημέρα είναι πάνω από το γραφείο. Καλό λοιπόν είναι να το καθαρίζετε μια φορά την ημέρα ώστε να μην είναι εστία μικροβίων.

Συμβουλή: Περάστε την επιφάνεια του γραφείου με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι!

Πηγή: buzzfeed.com