LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Chocolate cake

Έχετε ακούσει για τα lava cake; Πίσω από αυτό το θεσπέσιο και πεντανόστιμο γλυκό κρύβεται μια ιστορία. Λέγεται πως ο Γάλλος σεφ Michel Bras ανακάλυψε το lava cake το 1981 μετά από 2 χρόνια έρευνας. Ο Jean-Georges Vongerichten ισχυρίζεται ότι εφηύρε εκείνος το κέικ λιωμένης σοκολάτας στη Νέα Υόρκη το 1987, αλλά ο Γάλλος σεφ και σοκολατοποιός Jacques Torres το αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο πιάτο υπήρχε ήδη στη Γαλλία.Σύμφωνα με τον Vongerichten, έβγαλε ένα παντεσπάνι σοκολάτας από τον φούρνο πριν εκείνο γίνει και διαπίστωσε ότι το κέντρο του ήταν ακόμα ρευστό, αλλά ζεστό, με ωραία γεύση και υφή. Ανεξάρτητα από το ποιος εφηύρε το πιάτο, ο Vongerichten το διέδωσε στις ΗΠΑ και το έκανε να συμπεριληφθεί στα μενού με επιδόρπια εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας.

Πηγή εικόνας: https: //www.bbc.uk/food/ recipes/chocolate_cake_764


Υλικά:

  • 80 gr. βούτυρο λιωμένο (Ολλανδίας ή Κερκύρας ή Μαργαρίνης)

  • 280 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 200 gr. αυγά (4)

  • 25 gr. κονιάκ

  • 120gr. κρέμα γάλακτος

  • 1gr. αλάτι

  • 236gr. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

  • 7,5gr. μπέικιν πάουντερ

  • 140gr. σοκολάτα (λιωμένη)

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε.

2. Ρίχνουμε στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ και το αλάτι το αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις στροφές στο μίξερ.

3. Το βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και το βούτυρο,ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

4. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ-σπάτουλα.

5. Ψήνουμε στους 180°C για 15′ (για να δώσουμε όγκο) και στη συνέχεια στους 165°C για 30-35′.

Καλή όρεξη!



Μαρία Σαλμά
Αρθρογράφος
Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Σαλμά εδώ.