«The pastoral project»: Διαγωνισμός Εικαστικής Δημιουργίας για παιδιά 6 -16 ετών από το Μέγαρο Μουσικής
Από τον Μπετόβεν στην κλιματική αλλαγή και στην αγάπη για τη φύση
Για τον μεγάλο μουσουργό η φύση ήταν ένας χώρος χαλάρωσης, απομόνωσης και έμπνευσης. Η 6η Συμφωνία του, που ονομάζεται «Ποιμενική», αποτυπώνει μουσικά την αρμονική ένωση του ανθρώπου με τον φυσικό του κόσμο.
Αυτή η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Beethoven Pastoral Project, που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση.
Με αφορμή την ιδέα αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας με πηγή έμπνευσης τη διάσημη «Ποιμενική» Συμφωνία αρ. 6.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένα έργο επιλέγοντας ανάμεσα σε ζωγραφιά, κολλάζ ή ψηφιακό σχέδιο. Το περιεχόμενο της δημιουργίας θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάφεια με τα μουσικά μέρη της Συμφωνίας αρ. 6 του Ludwig van Beethoven.
Το εικαστικό έργο υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή (οι αναλογικές ζωγραφιές και τα κολλάζ θα πρέπει να σκαναριστούν ή να φωτογραφηθούν με κάθετη λήψη), με ανάλυση τουλάχιστον 300dpi.
Συμμετοχή
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και νέοι 6 ως 16 ετών, υποβάλλοντας μια πρωτότυπη δημιουργία εμπνευσμένη από τα μέρη της συμφωνίας.
Ludwig van Beethoven, Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68, «Ποιμενική»
Ι. Allegro ma non troppo: αφύπνιση συναισθημάτων χαράς φθάνοντας στην εξοχή
ΙΙ. Andante molto mosso: σκηνή στο ρυάκι
ΙΙΙ. Allegro: χαρούμενη συντροφιά των χωρικών
IV. Allegro: καταιγίδα
V. Allegretto: τραγούδι των βοσκών – συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης μετά την καταιγίδα
Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες υποβάλλουν έργα μεμονωμένα και όχι ως μαθητές σχολείων ή κέντρων εικαστικής αγωγής.
Τρόπος υποβολής και προθεσμία
Τελική ημερομηνία υποβολής έργων: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17.00
Το αρχείο της συμμετοχής ονομάζεται με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος, με λατινικούς χαρακτήρες. Μαζί συνυποβάλλεται, συμπληρωμένο από τον κηδεμόνα του συμμετέχοντος, το έντυπο συμμετοχής στο διαγωνισμό, το οποίο θα πρέπει και πάλι να ονομαστεί με λατινικούς χαρακτήρες με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος.
Το έντυπο συμμετοχής μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Τα δύο αρχεία αποστέλλονται αυστηρά μέσω του www.wetransfer.com στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (και τα δύο με κοινή αποστολή). Όσες συμμετοχές δεν υποβληθούν με το περιγραφόμενο τρόπο, δεν θα γίνονται αποδεκτές.
Κριτική επιτροπή
Η κριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα ονόματα των μελών της θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των έργων.
Απόφαση επιτροπής
Η επιτροπή θα βραβεύσει 6 δημιουργίες. Τα ονόματα των βραβευθέντων θα ανακοινωθούν στο τέλος συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 29 Νοεμβρίου 2020.
Προβολή έργων συμμετεχόντων
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να προβάλουν έργα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγούν προς βράβευση.
Οδηγίες συμμετοχής μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Σοφία Τοπούζη, [email protected].
ΠΗΓΗ:childit.gr