Τα υλικά μας για 20-25 τεμάχια
Για τη ζύμη:
- 80γρ.ελαιόλαδο
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 350γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
- 200γρ.φέτα (προαιρετικά 1κ.σούπας τυρί κρέμα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή αλλά εύπλαστη ζύμη.
- Το αλεύρι το ρίχνουμε ενώ ζυμώνουμε για να έχουμε τον έλεγχο της υφής της ζύμης. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας, δεν πρέπει να είναι όμως πολύ στεγνή.
- Με ένα πηρούνι “λιώνουμε” τη φέτα σε ένα πιάτο, μόνη της ή με το τυρί κρέμα.
- Παίρνουμε μια μικρή μπαλίτσα από τη ζύμη, την ανοίγουμε στα χέρια μας και βάζουμε μέσα 1κ.γλυκού γεμάτο φέτα.
- Κλείνουμε το χέρι μας, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το πιτάκι μας σε ταψί με αντικολητικό.
- Μόλις τελειώσουμε το γέμισμα, ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω, για 18-20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
- Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αβγού ή γάλα ή τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
#tips
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
- Μπορούμε να τα κάνουμε μεγαλύτερα και να μοιάζουν με μεγάλες τυρόπιτες, ιδανικές για το κολατσιό στο σχολείο.
- Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της φέτας και να την αντικαταστήσουμε με μυζήθρα, για λιγότερο αλμυρό αποτέλεσμα.
- Αντικαθιστώντας τα γαλακτοκομικά με γιαούρτι και φέτα χωρίς λακτόζη, έχουμε τυροπιτάκια κατάλληλα και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.