Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να έχουν ενέργεια όλη την ημέρα. Τα σνακ που τρώνε στο διάλειμμα, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό τους.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί σας τυποποιημένα σνακ και να ετοιμάζεται εσείς κάποια, ώστε να μην καταναλώνει το παιδί σας πολλές και κενές θερμίδες, οι οποίες υπάρχουν στα τρόφιμα με πολύ χαμηλή διατροφική αξία.
Μπορείτε π.χ., να βάζετε κάθε μέρα στην τσάντα του παιδιού μία χούφτα ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί, μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί και μία φέτα βραστή γαλοπούλα, ή μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια από τα εύκολα και λαχταριστά σνακ που ακολουθούν, με απλά υλικά αλλά πρωτότυπους συνδυασμούς, που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.
Wraps γαλοπούλας
Υλικά
- 6 μεγάλα tortilla wraps
- 600γρ. στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου ψημένο στη σχάρα
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250γρ. γραβιέρα Kρήτης γλυκιά, τριμμένη
- 100γρ. κέτσαπ
- 250γρ. καρότο τριμμένο
- 12 φέτες μπέικον
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ψήνετε το μπέικον και σε ένα άλλο ζεσταίνετε τα wraps. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Κόβετε το ψημένο κρέας σε κομματάκια. Μόλις ζεσταθούν τα wraps τα γεμίζετε, απλώνοντας πρώτα λίγο κέτσαπ, το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα, το μπέικον, λίγο τριμμένο καρότο και από πάνω γραβιέρα.
Διπλώνετε τα wraps σε ρολά και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Muffins λαχανικών
Υλικά
- 2 κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους
- 1 μελιτζάνα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 2 κ. σ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή (από βάζο), στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
- 5 αβγά
- 160ml ελαιόλαδο
- 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνι πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 12 ελιές ψιλοκομμένες
- λίγη γραβιέρα ή φέτα σε κύβους
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε σε λίγο λάδι τις ροδέλες της μελιτζάνας και όταν ξανθύνουν, τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετε την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το γάλα και το τριμμένο τυρί. Προσθέτετε στη συνέχεια τα σοταρισμένα λαχανικά, τα κομματάκια ψητής πιπεριάς, τις ελιές, τη γραβιέρα και ανακατεύετε με σπάτουλα. Μοιράζετε το μίγμα σε μια φόρμα (για muffins) με 12 υποδοχές. Τις γεμίζετε κατά τα 2/3, πασπαλίζετε με λίγη γραβιέρα ή φέτα και ψήνετε τα muffins σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν όμορφα.
Εύκολη τυρόπιτα
Υλικά
- ½ κιλό φύλλο κρούστας
- ½ κιλό τυρί κρέμα
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Kρατάτε 4 φύλλα στην άκρη και κόβετε τα υπόλοιπα σε μικρά κομματάκια. Τα απλώνετε σε ένα ταψάκι, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τυριά με το γάλα, ρίχνετε μέσα τα προψημένα φύλλα και ανακατεύετε ξανά.
Λαδώνετε τα δύο από τα τέσσερα φύλλα που κρατήσατε και τα απλώνετε σταυρωτά σε ένα μέτριο ταψί. Ρίχνετε τη γέμιση που ετοιμάσατε, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και σκεπάζετε την πίτα με τα άλλα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνετε την τυρόπιτα για 30-35 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Κεφτεδάκια με σπανάκι και φασόλια
Υλικά
- 2½ φλιτζάνια φασόλια ή ρεβίθια
- 1 φλιτζάνι σπανάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό ψιλοκομμένα, ανακατεμένα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι μικρό
- 1 αβγό
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα όσπρια και τα στραγγίζετε. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια βαθιά λεκάνη και τα πλάθετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το αφήνετε για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθετε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.