Υλικά
-
1 κιλό κοτόπουλο (για το μοσχάρι ή το χοιρινό επιπλέον αλεύρι)
-
3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα στο multi
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
100 ml Ελαιόλαδο
-
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί (παραλείψετε το αν είναι για μικρά παιδιά)
-
1 γεμάτο κτγλ ντοματοπελτές
-
1 κεσεδάκι ντομάτα ψιλοκομμένη 400ml
-
1 κύβος κότας (ή βοδινού ή χοιρινού, αντίστοιχα του κρέατος που έχετε)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Πάπρικα γλυκιά (μπόλικη)
-
1 ξυλαρακι κανέλας
-
Πιπέρι καγιέν (λίγο)
-
2 φύλλα δάφνης
-
Φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού (προαιρετικά)
-
λίγο μπαχάρι κοπανισμένο στο γουδί Προαιρετικά
-
400 γρ. κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό
-
Περίπου 2πλασια ποσότητα νερού από αυτή του ζυμαρικού
-
Τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά) για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα ρηχή με το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ασπρίσει και από τις δύο πλευρές.
-
Προσθέτουμε τον κύβο κότας, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης και ενδεχομένως το τριμμένο μπαχάρι. Προσθέτουμε 400ml νερό ή μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 45′ το κοτόπουλο και για 1 ώρα τουλάχιστον αν είναι άλλο κρέας.
-
Ανοίγουμε το καπάκι και ανακατεύουμε στα 20 λεπτά περίπου και έπειτα κάθε 10 λεπτά και γυρνάμε το κρέας για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε το φρέσκο Θυμάρι.
-
Σιγουρευόμαστε με ένα πιρούνι ή μαχαίρι ότι το κρέας είναι μαλακό.
-
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για όσο λένε οι οδηγίες στο πακέτο του ζυμαρικου. Συνήθως συνολικά 12 – 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 4 λεπτά.
-
Σερβίρουμε και αν θελουμε προσθέτουμε κι άλλη τριμμένη παρμεζάνα στο πιάτο μας.
Καλή όρεξη!