Να κάνουμε τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca; Κινδυνεύουμε περισσότερο εμείς οι γυναίκες; Τι γίνεται στην περίπτωση που περιμένουμε ή ετοιμαζόμαστε για παιδί; Και το κυριότερο: Στην περίπτωση που εμφανίσουμε κάποια θρόμβωση, πώς θα το καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην κινδυνεύσει η ζωή μας; Με αυτά τα ερωτήματα στο νου το Infokids.gr επικοινώνησε με την Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ελένη Παπαδάκη, η οποία ήταν σαφής για κατατοπιστική:
“Καταρχάς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε τους κανονισμούς, σύμφωνα με την επιτροπή εμβολιασμών. Όταν η επιτροπή συνιστά ένα εμβόλιο, δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε”, είναι η αρχική οδηγία της αιματολόγου.
Και καταλήγει: “Για τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, ωστόσο, συνιστάται το εμβόλιο της AstraZeneca”.
Τα συμπτώματα μιας θρόμβωσης και τι πρέπει να κάνουμε:
Η πιθανότητα μιας θρόμβωσης εξαιτίας του σκευάσματος της AstraZeneca, στις πιο αυστηρές μελέτες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί, δεν ξεπερνά τη 1 στις 100.000. Ποια είναι τα συμπτώματα μιας τέτοιας επιπλοκής και πότε εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό;
Από τη στιγμή που θα γίνει το εμβόλιο, μπορεί οποτεδήποτε να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή -δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Επιπλέον, δεν είναι δεδομένο το πού μπορεί να συμβεί μια θρόμβωση, δηλαδή στα άκρα ή σε κάποιο εσωτερικό όργανο.
Αν τυχόν, λοιπόν, το άτομο αισθανθεί πονοκέφαλο, κάποια ενόχληση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δυσκολία στην όραση, πόνο στην κοιλιά ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που δεν εξηγείται από κάποια άλλη αιτία, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, ο οποίος θα υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει. Είναι πιθανό, σε περίπτωση θρόμβωσης, να χρειαστεί νοσηλεία”, εξηγεί η καθηγήτρια και υπογραμμίζει: “Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν με οποιοδήποτε φάρμακο και εμβόλιο.”