ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Καθ. Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη στο Infokids.gr: Τα συμπτώματα της θρόμβωσης, πότε εμφανίζονται και τι κάνουμε

Να κάνουμε τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca; Κινδυνεύουμε περισσότερο εμείς οι γυναίκες; Τι γίνεται στην περίπτωση που περιμένουμε ή ετοιμαζόμαστε για παιδί; Και το κυριότερο: Στην περίπτωση που εμφανίσουμε κάποια θρόμβωση, πώς θα το καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην κινδυνεύσει η ζωή μας; Με αυτά τα ερωτήματα στο νου το Infokids.gr επικοινώνησε με την Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ελένη Παπαδάκη, η οποία ήταν σαφής για κατατοπιστική:

“Καταρχάς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε τους κανονισμούς, σύμφωνα με την επιτροπή εμβολιασμών. Όταν η επιτροπή συνιστά ένα εμβόλιο, δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε”, είναι η αρχική οδηγία της αιματολόγου.

Αναφορικά με την ανησυχία πολλών, και ειδικά των γυναικών της ηλικίας 30-45 ετών, για τυχόν επιπλοκές σε περίπτωση που προχωρήσουν με το σκεύασμα της AstraZeneca, η ειδικός εξηγεί, ότι σε γενικές γραμμές, ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη είναι απόλυτη ασφαλής και συνιστάται. “Ο βασικός λόγος που συνιστάται είναι επειδή οι επιπλοκές της Covid-19 μπορεί να είναι μεγάλες στην εγκυμοσύνη, οπότε είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί η γυναίκα παρά να μην εμβολιαστεί και να κινδυνεύσει από αυτές. Οι πρώτες μελέτες που έχουμε για την ασφάλεια των εμβολίων στην εγκυμοσύνη είναι με το σκεύασμα της Pfizer, οπότε γι’αυτόν και μόνο τον λόγο θα συνιστούσα η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει με αυτό το σκεύασμα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση είναι μια προσωπική απόφαση.”

Και καταλήγει: “Για τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, ωστόσο, συνιστάται το εμβόλιο της AstraZeneca”.

Τα συμπτώματα μιας θρόμβωσης και τι πρέπει να κάνουμε:

Η πιθανότητα μιας θρόμβωσης εξαιτίας του σκευάσματος της AstraZeneca, στις πιο αυστηρές μελέτες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί, δεν ξεπερνά τη 1 στις 100.000. Ποια είναι τα συμπτώματα μιας τέτοιας επιπλοκής και πότε εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό;

“Επειδή υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών, αναφορικά με ένα εμβόλιο, θα ήταν άστοχο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα συμπτώματα. Η ακραία περίπτωση είναι η θρομβοπενία με θρόμβωση, η οποία είναι αρκετά σοβαρή.

Από τη στιγμή που θα γίνει το εμβόλιο, μπορεί οποτεδήποτε να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή -δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Επιπλέον, δεν είναι δεδομένο το πού μπορεί να συμβεί μια θρόμβωση, δηλαδή στα άκρα ή σε κάποιο εσωτερικό όργανο.

Αν τυχόν, λοιπόν, το άτομο αισθανθεί πονοκέφαλο, κάποια ενόχληση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δυσκολία στην όραση, πόνο στην κοιλιά ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που δεν εξηγείται από κάποια άλλη αιτία, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, ο οποίος θα υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει. Είναι πιθανό, σε περίπτωση θρόμβωσης, να χρειαστεί νοσηλεία”, εξηγεί η καθηγήτρια και υπογραμμίζει: “Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν με οποιοδήποτε φάρμακο και εμβόλιο.”