Εμείς το έχουμε παράδοση σε κάθε εθνική εορτή να τρώμε μπακαλιάρο. Ένα ψάρι τόσο νόστιμο και θρεπτικό που σίγουρα αξίζει να το εντάξετε στο διατροφολόγιο της οικογένειάς σας. Αρέσει ολύ στα παιδιά αλλά σε εμάς τους μεγάλους γιατί στο μαγείρεμα του αναδεικνύεται όλη η τρυφερή του σάρκα αλλά και η ξεχωριστή του γεύση.
800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές
1/2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σερβίρισμα
2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
3 – 4 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
4 – 5 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα κομμάτια του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με άφθονο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε ελαφρώς με το χέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό το πολύ. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, για άλλα 5 – 6 λεπτά, ώσπου το μείγμα να αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε τις πατάτες και το πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το κρασί.
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σε μονή στρώση, πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά περιχύνουμε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.