ΣΧΟΛΕΙΟ

Παιδιά με ουσιαστικές γνώσεις και όχι μόνο καλούς βαθμούς

Συχνά μπερδεύουμε τις ουσιαστικές γνώσεις που αποκομίζει ένα παιδί με τους καλούς βαθμούς που παίρνει στο σχολείο. Αυτά τα δύο, όμως, δεν είναι πάντα αλληλένδετα! Για παράδειγμα, ο μαθητής που έμαθε παπαγαλία το μάθημα και κατάφερε να αριστεύσει, ενδεχομένως να ξεχάσει λίγες εβδομάδες αργότερα αυτό που διάβασε. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που να έχουν ουσιαστικές γνώσεις, τις οποίες να μπορούν να επικαλεστούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Ταξίδια από το… σπίτι

Εκτός από τις γενικές επιστημονικές γνώσεις, είναι καλό να φέρνουμε το παιδί σε επαφή με νέους πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις προκειμένου να ανοίξει τους ορίζοντές του. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι τα ταξίδια, τα οποία δυστυχώς απαιτούν χρόνο και χρήμα που δεν διαθέτουμε πάντα. Ωστόσο, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μια μικρή γεύση από τον πλανήτη Γη ταξιδεύοντας από το σπίτι!

Συγκεκριμένα, αφιερώνουμε μια Κυριακή τον μήνα σε μια μακρινή ή κοντινή χώρα και μαθαίνουμε τα πάντα γι’ αυτήν. Αναθέτουμε στα παιδιά να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη γλώσσα, το πολίτευμα και την ιστορία της, ζωγραφίζουμε όλοι μαζί τη σημαία της, παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, ακούμε την παραδοσιακή της μουσική και δοκιμάζουμε την κουζίνα της.

Εννοείται πως τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη μαγική εμπειρία ενός ταξιδιού, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά θα μάθουν γεωγραφία, θα αποκτήσουν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους, θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους και, το σπουδαιότερο, θα μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Με βιβλία γνώσεων 

Τα βιβλία είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών και να γνωρίσουν νέους κόσμους. Τα παραμύθια, η παιδική λογοτεχνία ή ακόμα και τα κόμικ έχουν πάντα κάτι καινούργιο να διδάξουν στους μικρούς αναγνώστες και, σταδιακά, να γίνουν η καλύτερη παρέα τους. Και επειδή η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με την έμφυτη περιέργεια και τη δίψα για μάθηση, είναι σημαντικό να τις εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, για να μεγαλώσουμε… μικρούς παντογνώστες.

 

 

Πηγή : mama365.gr