OLD HELLO 2

Παιδική διατροφή: Συμβουλές για γονείς

Η παιδική ηλικία αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο για την διαμόρφωση και υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε αυτήν την περίοδο, οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται εγκαθίστανται για όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού. Όσο πιο υγιεινές, τόσο καλύτερη ανάπτυξη θα έχει, σωματική και πνευματική. Διαβάστε παρακάτω τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς και πως θα τα αποφύγετε.

Λάθος 1ο: Παράλειψη πρωινού

Ξεκινώντας, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Είναι γνωστά τα οφέλη του πρωινού (διαβάστε εδώ). Είναι γνωστό επίσης ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας, γι΄αυτό αν εσείς φεύγετε με έναν καφέ στο χέρι, πώς περιμένετε το παιδί σας να μάθει να ξεκινάει την μέρα του με ένα σωστό πρωινό;

Τι να κάνετε; Σηκωθείτε 10 λεπτά πιο νωρίς και καταναλώστε μαζί με το παιδί σας ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό. Τι μπορεί να είναι αυτό: ένα μπολ δημητριακά με γάλα και φρούτο ή ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με δύο φέτες μαύρο ψωμί και μέλι ή τοστ με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.

Σε περίπτωση που δεν ξυπνάτε πολύ πρωί, φτιάξτε ένα πρωινό για λίγο αργότερα στο σχολείο ή στο γραφείο για εσάς.

Τι να μην κάνετε;

Μη γεμίζετε το σχολικό σακίδιο με ανθυγιεινά τρόφιμα, λόγω μη επάρκειας χρόνου ή για να ικανοποιήσετε συναισθηματικές ανάγκες δικές σας ή των παιδιών, μέσω της παροχής δελεαστικού φαγητού.

Λάθος 2ο: Διαθεσιμότητα τροφίμων

Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα ενεργειακά πυκνών, αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας, τροφίμων στο ψυγείο και στα ντουλάπια, όπως κρουασάν, πατατάκια, γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, φρουτοποτά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να καταναλωθούν.

Τι να κάνετε;

Ξεκινώντας να σημειωθεί ότι στο πρόβλημα αυτό δεν είναι οι λύση οι απογορεύσεις. Ένα παιδί φυσικά και μπορεί να καταναλώνει κάποιο γλύκισμα, αλλά δεν είναι ανάγκη να το βρίσκει και σε κάθε ντουλάπι του σπιτιού του. Φροντίστε αντ’ αυτού να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι και φρούτα.

Παιδική διατροφή Συμβουλές για γονείς 2

Λάθος 3ο: Πίεση για κατανάλωση υγιεινών τροφίμων

Σίγουρα τα λαχανικά δεν είναι η αγαπημένη τροφή των παιδιών.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση νέων τροφίμων χωρίς πίεση και ο συνδυασμός των λαχανικών με αγαπημένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να γνωρίσει και να αγαπήσει τα λαχανικά. Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει κάτι μεταξύ δυο επιλογών που θα έχετε αποφασίσει από κοινού. Έτσι θα το δεχτεί πιο εύκολα, ενώ μπορεί παράλληλα να συμμετάσχει στη διαδικασία της ετοιμασίας.

Λάθος 4ο: Διατροφική διαπαιδαγώγηση

Ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύουμε ένα παιδί είναι καθοριστικής σημασίας, αφού είναι γνωστό ότι τα παιδιά έχουν μια εγγενή τάση ανεξαρτητοποίησης και αντίδρασης προς του γονείς τους.

Τι να κάνετε;

  • Δίνετε έμφαση στα βραχυπρόθεσμα οφέλη και όχι στα μακροπρόθεσμα. «Είναι καλό για την υγεία σου ή κάνει καλό στην καρδιά» δεν συγκινεί ένα παιδί. Δοκιμάστε καλύτερα ότι το κάνει πιο γρήγορο ή πιο δυνατό ή πιο όμορφο!
  • Εμπιστευθείτε τα σήματα όρεξης του παιδιού σας. «Καθάρισε το πιάτο σου» είναι λάθος εντολή! Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν.  Ακολουθούν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες.
  • Προτιμήστε να βάλετε στο πιάτο τους μικρές προς μέτριες μερίδες. Αν αυτό επιθυμεί, ξαναγεμίστε το πιατάκι του.
  • “Φάε τις φακές και μετά θα σου δώσω παγωτό”. Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της “εξαγοράς”. Δυστυχώς αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο. Μην συνδέετε λοιπόν το γλυκό με τ’ άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν το θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου. H επιβράβευση όσον αφορά το φαγητό να είναι λεκτική, μικρή, στοχευμένη στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
  • Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει! Η φυσική δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και απαραίτητο συστατικό της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξής του. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε αυτό από το να το αφήσετε να παίζει και να είναι σε διαρκή κίνηση. Επειδή οι ελεύθεροι χώροι είναι πλέον ανύπαρκτοι, πισίνες και γήπεδα είναι πάντα ανοιχτά και σας περιμένουν!

http://citykidsguide.com