Μπορεί να έφταιξε το στρες και η μειωμένη λίμπιντο, μπορεί πολλοί να αναγκάστηκαν να μείνουν με μαμάδες και πεθερές στο σπίτι, πάντως οι αριθμοί είναι σαφείς: Οι άνθρωποι κατά την διάρκεια του lockdown έκαναν πολύ λιγότερα μωρά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, oι γεννήσεις στην Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο – ακριβώς εννέα μήνες αφότου η χώρα μπήκε στο πρώτο lockdown – υποχώρησαν κατά 21,6%, σύμφωνα με στοιχεία από ένα δείγμα 15 ιταλικών πόλεων που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα από τον οργανισμό ISTAT.
Και ο αντίκτυπος δεν έχει τελειώσει. Οι γάμοι μειώθηκαν περισσότερο από 50% τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους, κάτι που ο επικεφαλής της ISTAT Gian Carlo Blangiardo χαρακτήρισε ως «έναν περαιτέρω παράγοντα για πιθανή μείωση των γεννήσεων στο άμεσο μέλλον».
Οι ειδικοί στα δημογραφικά στοιχεία προβλέπουν μείωση γεννήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 2021, καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των lockdown του περασμένου έτους.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του lockdown του Μαρτίου και του Απριλίου έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι απέρριψαν τα σχέδια να κάνουν παιδιά. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δήλωσαν ότι απλά καθυστέρησαν την απόκτηση παιδιού, ενώ οι Ιταλοί δήλωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει εντελώς τα σχέδιά τους.
Πέρυσι, η Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές βρεφικών καροτσιών από το 2000. (Ναι, το Υπουργείο Οικονομικών μετρά τις εισαγωγές βρεφικών καροτσιών. Σε τόνους.)
Αν και τα δεδομένα του δεν είναι ακόμη πλήρη, το γερμανικό γραφείο στατιστικών στοιχείων δήλωσε ότι το 2020 ήταν πιθανώς το πρώτο έτος από το 2011 που ο πληθυσμός δεν αυξήθηκε, τόσο λόγω της πτώσης των γεννήσεων όσο και επειδή λόγω COVID-19 κατέφτασαν στη χώρα λιγότεροι μετανάστες.
Τουλάχιστον, υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι που ανέβαλλαν την απόκτηση μωρών το 2020 ενδέχεται να αρχίζουν τώρα ξανά τις “προσπάθειες”. Οι πωλήσεις τεστ εγκυμοσύνης και βιταμινών για την περίοδο της κύησης στη Γερμανία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
«Όσο μεγαλύτεροι είναι οι οικονομικοί φόβοι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στο ποσοστό γεννήσεων», δήλωσε ο Martin Bujard, αναπληρωτής διευθυντής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό της Γερμανίας. “Έτσι, σε χώρες όπου το κράτος πρόνοιας ελαχιστοποιεί τον οικονομικό αντίκτυπο – όπως η Γερμανία – μπορεί να υπάρχουν λιγότερο αρνητικά αποτελέσματα.”
ΠΗΓΗ:http://infokids.gr