ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Portrait Art: Οδηγός για αρχάριους artists

Στη ζωγραφική, οι όροι σωστό και λάθος δεν υπάρχουν! Ωστόσο, όσον αφορά την τέχνη του πορτρέτου (Portrait Art), υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες και tips που είναι σίγουρα χρήσιμο να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου κόσμο της τέχνης και συγκεκριμένα στο σχεδιασμό προσώπων. Αν, λοιπόν, θέλεις να ξεκινήσεις ή έχεις ήδη κάνει τα πρώτα σου βήματα και σκοπός σου είναι να βελτιωθείς, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Ποια είναι, λοιπόν, τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Portrait Art;

1. Ανατομία Προσώπου (Face Anatomy)

Από τις πιο βασικές γνώσεις, για όλα όλους τους ζωγράφους, είναι η ανατομία. Για τα κινούμενα σχέδια, τα άνιμε, και φυσικά για τα ρεαλιστικά ανθρώπινα πρόσωπα, η ανατομία αποτελεί σημείο κλειδί για έναν άρτιο σχεδιασμό. Πολλές φορές βασιζόμαστε αποκλειστικά στις ικανότητες της όρασης μας όσον αφορά την απεικόνιση των πορτρέτων. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μάτια μας παίζουν περίεργα παιχνίδια και το τελικό αποτέλεσμα είναι λίγο έως πολύ μακριά από το επιθυμητό. Είτε, λοιπόν, ακολουθείς μια εικόνα αναφοράς (reference photo) είτε θέλεις να δημιουργήσεις τους δικούς σου χαρακτήρες, είναι σημαντικό να γνωρίζεις 2 βασικές μεθόδους σχεδιασμός προσώπων: The Loomis Method and the Reilly Method. Και οι δύο μέθοδοι βασίζονται σε σχήματα, διαστάσεις και γραμμές, οι οποίες σου δίνουν μια συγκεκριμένη και σημαντική βάση και γνώση ανατομίας, την οποία χρειάζεται να ξέρεις έτσι ώστε να μπορείς να εξελίξεις μετέπειτα και τους δικούς σου χαρακτήρες. Μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας μία από τις δύο μεθόδους, μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τις αποστάσεις μεταξύ των ματιών, τις διαστάσεις του προσώπου, καθώς και την τοποθέτηση όλων των χαρακτηριστικών. Έτσι, ακόμα και όταν τα μάτια σου σε απατούν, θα μπορείς να στηριχτείς στις γνώσεις σου!

2. Οπτική γωνία (Perspective)

Ένα από τα πιο περίπλοκα πράγματα να αντιληφθείς όταν έχεις μπροστά σου μία εικόνα/ένα πρόσωπο, είναι το πόσο πολύπλευρη/ο είναι στην πραγματικότητα. Οπότε είναι πάντα σημαντικό να μπορείς να εντοπίσεις την οπτική γωνία από όπου κοιτάζεις ένα πρόσωπο, αλλά και το πώς εκλαμβάνεις το βάθος που έχει στον χώρο. Οι κανόνες του perspective και οι κανόνες της ανατομίας πάνε χέρι-χέρι! 

Σε αυτό το σημείο η εξάσκηση με σχήματα είναι ο καλύτερος σου φίλος, καθώς αυτά θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς και να απεικονίσεις τρισδιάστατες εικόνες από όλες τις πλευρές. Αν ψάχνεις, λοιπόν, για ένα tutorial, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το κανάλι του DrawLikeASir στο Youtube. 

Επιπλέον, σε αυτή τη διαδικασία θα σε βοηθήσει πολύ η χρήση ενός καθρέφτη!  Συγκεκριμένα, καθρεπτίζοντας το σχέδιο σου, θα μπορείς να αντιληφθείς ποια χαρακτηριστικά ίσως είναι περίεργα τοποθετημένα, έτσι ώστε να κάνεις τις αντίστοιχες αλλαγές βάσει των γνώσεων ανατομίας και οπτικής γωνίας που έχεις μάθει.

Κι αν ακόμα δυσκολευτείς, μην σκας! Πάρε το χρόνο σου και απομακρύνσου για λίγο από το σχέδιο σου, είτε για μερικές ώρες είτε για μερικές μέρες, έτσι ώστε να μπορείς να το ξαναδείς με νέα ματιά και να είσαι σίγουρος, θα σου κάνει το “κλικ”!

3. Πηγή φωτός (Light Source)

Η πηγή φωτός είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νούμερο 4, τις σκιάσεις. Αφού, λοιπόν, έχεις σχεδιάσει το βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου, είναι πολύ σημαντικό να ορίσεις μία πηγή φωτός. Τι σημαίνει αυτό; Από ποια πλευρά φωτίζεται το πρόσωπο που ζωγραφίζεις! Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να αντιληφθείς ποια σημεία φωτίζονται περισσότερο από άλλα και ποια είναι πιο σκούρα και σκιερά.

Όλες οι κανόνες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Δηλαδή, όπως η θεωρία της οπτικής γωνίας, έτσι και η πηγή φωτός δημιουργεί μια πιο τρισδιάστατη αίσθηση στην εικόνα, η οποία είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ρεαλιστικά πορτρέτα. Παρακάτω, θα σου παραθέσω μερικούς συνδέσμους που μπορούν να σε βοηθήσουν στο πώς να ορίσεις την πηγή φωτός και επομένως πώς να κάνεις σκιάσεις.

4. Σκιάσεις (Shading)

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και απαιτητικά, σημεία στην σχεδίαση ενός πορτρέτου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πηγή φωτος, είναι οι σκιάσεις. Σε αυτό το σημείο, παρατηρείς το πρόσωπο που απεικονίζεις να αποκτά ζωή, καθώς αποκτάει 3D διαστάσεις και βάθος. 

Εάν ξεκινάς με μολύβι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως η πίεση που ασκείς στο μολύβι κάνει όλη τη διαφορά! Ξεκίνα, λοιπόν, απαλά και συνέχισε με πολλές στρώσεις σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια τρισδιάστατη  αίσθηση.   

Εδώ, οι καλύτεροι σου φίλοι είναι μία λεπτή γόμα και ένας σφομύλι! Συγκεκριμένα, η λεπτή γόμα θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις λάμψεις στα σημεία που το φως φωτίζει περισσότερο, ενώ το σφομύλι θα σου επιτρέψει να “πασαλειβεις” το μολύβι απαλά,  ώστε να έχεις ένα με ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 

Όσον αφορά το σχεδιασμό πορτραίτων, τουλάχιστον στην αρχική του φάση, είναι σημαντικό να ξέρεις πως τα εργαλεία σου δεν χρειάζεται να είναι ούτε ακριβα ούτε καλής ποιότητας. Ένα μολύβι και μια γόμα είναι ό,τι χρειάζεσαι! Όσον για τις σκιάσεις, μπορείς να τις καταφέρεις ακόμα και με το δάχτυλο ή με ένα κομμάτι βαμβάκι (για τις σκιάσεις ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείς μαλακό μολύβι, δηλαδή 2B, 4B  κτλ., όχι HB).

 

5. Λεπτομέρειες (Rendering)

Τελικό στάδιο είναι οι λεπτομέρειες. Έχοντας τοποθετήσει τις βασικές σου σκιάσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά και τον φωτισμό, ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις αυτό που ονομάζουμε “texture” (υφή). Σε αυτό το σημείο, μπορείς να προσθέσεις τις βλεφαρίδες, τις τρίχες των φρυδιών και των μαλλιών, γραμμές του προσώπου, όπως στα χείλη και να εστιάσεις περισσότερο σε σημεία που προεξέχουν περισσότερο από άλλα, τα οποία μπορεί να καλύφθηκαν από τις σκιάσεις. Εάν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, μπορείς να προμηθευτείς ένα gel pen (υγρό στυλό) λευκού χρώματος, με το οποίο μπορείς να προσθέσεις μικρές πινελιές στα σημεία που φωτίζονται πιο έντονα από το φως, όπως είναι για παράδειγμα η κόρη του οφθαλμού και η κορυφή της μύτης!

Αυτά τα πέντε βήματα σίγουρα θα σε βοηθήσουν στο να απλοποιήσεις τη διαδικασία και να βελτιωθείς. Όμως, μην ξεχνάς πως η ζωγραφική παραμένει μία ευχάριστη διαδικασία, χωρίς περιορίστηκα μέτρα. Οπότε, αν έχεις βρει το δικό σου τρόπο, συνέχισε έτσι και καλή ζωγραφική! 

Αν ακολουθήσεις κάποιο από αυτά τα tips στείλε μου το τελικό αποτέλεσμα στο instagram: @forthecoeurfree 

Βιβλιογραφία – Πηγές:

Loomis Method – A Complete Guide for Beginners

https://www.21-draw.com/loomis-method/?d_currency_code=multi#:~:text=The%20Loomis%20Method%20and%20the,proportions%20from%20any%20angle%20accurately.

How to DRAW FACES (From ALL angles) | Drawlikeasir

https://www.youtube.com/watch?v=Uf6mtrcUj_U&list=PL0V_JTTg_6baV8tBE4Qm1O8Vhxy59GTah&index=13

Light and Shadow – 10 Minutes To Better Painting – Episode 6

https://www.youtube.com/watch?v=xcCJ2CU-bFw

Loomis Method – A Complete Guide for Beginners



Στέλλα Κυπαρίσση
Αρθρογράφος
Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, Digital artist

Διαβάστε περισσότερα για τη Στέλλα Κυπαρίσση εδώ.